Comunicació

El jutge Vidal i l'èxit dels trasplantaments, avui a El Punt Avui Televisió

Trenta anys del primer empelt reeixit de cor, fet a Barcelona

Jaume Tort, director de l'Organització Catalana de Trasplantaments, convidat al programa

Santiago Vidal, jutge de l'Audiència de Barcelona, serà aquest vespre a L'illa de Robinson, programa que dirigeix i condueix Eduard Berraondo.

El jutge Vidal ha estat objecte d'una campanya mediàtica en contra des que va afirmar, amb altres col·legues, que hi ha vies perfectament legals per substanciar el dret a decidir, portant així la contrària a les tesis oficials.

El fet que, a més, transcendís que, per iniciativa pròpia, estigués redactant una futura Constitució de Catalunya va fer que fos cridat pel Consell General del Poder Judicial, on segons totes les previsions haurà de declarar el 19 de maig que ve.

Els espectadors d'El Punt Avui Televisió tindran l'oportunitat de sentir els raonaments del magistrat.

Un altre tema d'interès que es tractarà en aquest programa és el dels trasplantaments. El 8 de maig del 1984 els doctors Josep Maria Caralps i Josep Oriol Bonín van fer amb èxit a l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona el primer trasplantament de cor a Catalunya. El pacient va sobreviure nou mesos. A l'Estat espanyol hi va haver un intent fallit protagonitzat pel doctor Cristóbal Martínez-Bordiú el Gendríssim, l'any 1968, nou mesos després de l'experiència del doctor Christian Barnard.

L'experiència dels doctors Caralps i Bonín va tenir un gran ressò perquè suposava que la medicina catalana estava començant a aconseguir el bon nivell comparatiu d'abans de la Guerra Civil. Es van omplir centenars de pàgines i es van fer molts reportatges de ràdio i de televisió. Però el més important és que el trasplantament no era el resultat d'una experiència aïllada sinó d'un programa molt pensat en el qual van participar molts equips de l'hospital.

Per aquest motiu, a aquell primer trasplantament de cor en van seguir d'altres, i després d'altres òrgans.

Per parlar d'aquesta efemèride capital en la història de la medicina catalana i, a més, fer un balanç de la situació actual dels trasplantaments a L'illa de Robinson hi serà present avui el doctor Jaume Tort, director de l'Organització Catalana de Trasplantaments.

Biocultura i actuació musical

Catalunya és un país amb un gran interès per l'agricultura ecològica i sostenible. Per això és un sector que ha experimentat un gran creixement en els últims anys. Aquest gran interès té diverses manifestacions, entre les quals hi ha la celebració de fires.

Avui Eduard Berraondo entrevistarà Àngels Parra, presidenta de l'Associació Vida Sana, una organització que treballa per la difusió de l'agricultura ecològica. Precisament, entre els dies 8 i 11 de maig se celebra Biocultura, una fira de productes ecològics i de consum responsable, al Palau Sant Jordi de Barcelona. Àngels Parra tindrà l'ocasió d'explicar amb detall aquesta experiència.

El programa L'illa de Robinson es tancarà, com ja és habitual, amb una interpretació musical a càrrec d'Enderrock TV. En aquesta ocasió escoltarem una obra d'Albert Solà, un jove cantautor capaç de reflectir totes les passions a través de diversos estils com ara el pop, el folk, el country i el funk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia