Comunicació

Els castells, ambaixada del nostre país al món

‘L'illa de Robinson' parla de l'acte simultani del dia 8

Els bascos emulen la Via Catalana diumenge

Vuit capitals europees acolliran diumenge les actuacions castelleres simultànies en un acte organitzat per Òmnium Cultural per reclamar el dret a votar el futur del nostre país. En aquest gran acte participaran una seixantena de colles de tot Catalunya.

Alhora, també per al dia 8, el grup sobiranista basc Gure Esku Dago (‘Està a les nostres mans') organitza una cadena humana a favor del dret a decidir que unirà Pamplona i Durango (Biscaia). En aquesta cadena humana, de 150 quilòmetres, hi participaran catalans.

L'aixecada de castells simultània es farà en llocs simbòlics de París, Brussel·les, Londres, Lisboa, Ginebra, Berlín, Roma i Barcelona.

Aquesta operació es farà sota el lema Catalans want to vote. Human towers for democracy i serà una de les actuacions de les colles castelleres més importants de la nostra història. Cal recordar que el món casteller està adquirint importància internacional, sobretot després que la Unesco declarés aquesta manifestació cívica i popular Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

L'aixecada de castells, a més, serà possible gràcies a una campanya de micromecenatge per recaptar una part de les despeses, que arriben als 400.000 euros.

El castell conté molts elements simbòlics: hi destaca la importància de la pinya perquè el castell prosperi, però també la mateixa fragilitat del procés. També es vol aprofitar el fet que els castells incorporen molts valors universals, com ara l'esforç, el treball cooperatiu, la persistència i la solidaritat. Uns valors que els organitzadors aspiren que s'associïn amb Catalunya i que es projectin a l'exterior.

Per tal d'explicar totes aquestes actuacions, L'illa de Robinson, un programa que dirigeix i presenta Eduard Berraondo de dilluns a divendres entre les 7 de la tarda i les 11 de la nit, ha convidat un representant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i al vicepresident d'Òmnium Cultural, Vicent Sanchis, els quals explicaran què representa aquesta aixecada simultània i el que s'espera aconseguir al món. També hi està convidat un membre de l'organització de la cadena basca.

L'acció catalana feia molt temps que estava en marxa, però no va transcendir fins que es van aconseguir els permisos per tal d'evitar un possible sabotatge diplomàtic espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia