Comunicació

‘La bola de cristal' compleix 30 anys

El 1984 també és l'any que l'innovador programa infantil ‘Planeta imaginari' passa de La 2 en català a TVE

“Qué tiene esta bola que a todo el mundo le mola...” era part de la tornada de la sintonia d'un dels programes infantils de referència i que han marcat tota una generació d'espectadors. I és que la movida madrilenya –i el canvi sociopolític de principis dels vuitanta a l'Estat espanyol– va tenir el seu reflex en un programa infantil de TVE: La bola de cristal , que es va estrenar el 6 d'octubre del 1984 i és considerat per molts com un dels espais destinats al públic infantil més transgressors, que deixava aparcat el caràcter naïf quan es tractava de fer continguts per als més petits. Es va mantenir en antena fins al 1988 i per la seva creadora, Lolo Rico, “va constituir un oasi en el desert”.

La bola de cristal va ocupar dues hores setmanals –i a vegades tres– de la graella televisiva durant gairebé quatre anys i davant de les seves càmeres hi van desfilar personatges del món de l'espectacle. A més d'Alaska, presentadora i cara visible del programa, hi van participar Javier Gurruchaga, Santiago Auserón, Loquillo, Pablo Carbonell, Pedro Reyes, Kiko Veneno i Enrique San Francisco. Hi havia els gags, d'un humor àcid, dels Electroduendes, uns titelles molt allunyats dels muppets que més tard ocuparien Barri Sèsam. L'espai incloïa actuacions musicals en directe, un fet diferencial i que captava el públic juvenil. Hi van passar des de Los Toreros Muertos fins a Mecano i Radio Futura.

Al centre de TVE a Catalunya, el 1983, es va engegar un dels programes infantils més lloats per la seva creativitat: Planeta imaginari , un format innovador i revolucionari. Es va començar a emetre per La 2 i en català i un any més tard va passar a formar part de la programació per a tot l'Estat. Els guionistes d'aquest espai memorable van ser Josep Maria Vidal i Joaquim Obiols. La conductora i protagonista era Flip, una noia jove que tenia com a única companyia Muc, un amic invisible. A la noia la visitaven sovint personatges ben diversos que anaven al planeta i marxaven.

G. BUSQUETS



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia