La futura televisió aranesa ja té el local a punt

Volen emetre a partir de l'any vinent

«Ens trobem davant d'una oportunitat històrica. Per preservar una llengua és clau que hi hagi mitjans de comunicació en aquesta llengua, i l'aranès és a prop d'estrenar-ne el seu.» Ho explica el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vielha e Mijaran i president del Consorci Teledigitau Aran, Àlex Muga, que dissabte va recórrer, juntament amb els altres promotors de la futura televisió aranesa, les instal·lacions del centre de producció i doblatge de l'ens.

El local està enllestit i només falta l'acord empresarial final per dotar-lo dels equipaments i el personal necessari i posar-lo en marxa. «Avui, només caldrien dos mesos per poder començar a emetre», diu Muga. El president del Consorci Teledigitau d'Aran creu que, si tot va bé i el projecte va endavant, durant el 2010 començaran les emissions regulars de la primera televisió en aranès de la història.

El projecte és cosa de tres: el Consorci públic Teledigitau d'Aran, format pels ajuntaments de Vielha e Mijaran, Naut Aran i Bossòst; Teleivisó Comtal-Televisió Sense Fronteres, del periodista Josep Adolf Estrader, i Lleida Televisió, propietat del Grup Segre. Cadascun d'ells disposa d'una de les quatre llicències que el ministeri de Foment va concedir per a emissions en TDT a la Val d'Aran (la quarta va resultar deserta). Però tots tres han trobat que l'Aran, amb 10.000 habitants, no té espai per a tres televisions i han decidit unificar esforços en un mateix projecte.

Els estudis del Palau de Géu, així com el personal, seran compartits pels tres grups. També serà la seu de la futura ràdio municipal de Vielha e Mijaran, la qual ja disposa d'un acord municipal per impulsar-la. Actualment no hi ha ràdio en aranès, excepte una radiofórmula musical i la desconnexió diària en aranès dels informatius de Catalunya Ràdio.

Col·laboració amb altres televisions occitanes

Els estudis de la televisió aranesa disposaran d'una sala de control tècnic, una sala de redacció i un plató de televisió per a la producció de material propi com informatius o magazines. També disposaran d'equipament per al doblatge. Els estudis també serviran per impulsar produccions en occità per intercanviar amb televisions en llengua occitana a l'Estat francès.

La llengua aranesa, variant de l'occità que es parla a l'Aran, no ha estat present fins ara al mitjà televisiu. Actualment existeix una televisió occitana que emet per internet i les desconnexions de TV3 dintre del Telenotícies Comarques de Lleida, consistents en 11 minuts a la setmana d'informació local en aranès. Aquest any es va retransmetre per primer cop un partit del Barça en aranès, a través del dual de TV3: la final de la Copa del Rei entre el FC Barcelona i l'Atlètic Club de Bilbao.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.