Comunicació

Xirgo promet que el CAC garantirà el compliment de les “normes” amb “pluralisme, neutralitat i llibertat informativa”

Els candidats a membres de l’ens audiovisual compareixen al Parlament per avaluar la idoneïtat

El candidat a membre i a president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) Xevi Xirgo s’ha compromès aquest dilluns a vetllar per garantir el compliment de les normes d’acord amb els principis de “pluralisme”, “neutralitat” i “llibertat informativa” si és escollit pel càrrec. En una compareixença a la Comissió d’Afers Institucionals al Parlament, Xirgo ha fixat com a línies vermelles vetllar pel pluralisme, la protecció dels menors, la lluita contra el discurs de l’odi o en favor de la igualtat de gènere. Xirgo ha alertat que si la llei audiovisual espanyola no regula una presència mínima del català, basc i gallec a les plataformes audiovisuals es perdrà una oportunitat “que no es tornarà a repetir”.

Després de defensar el paper dels mitjans de comunicació públics catalans, Xirgo ha apuntat que l’ens haurà de ser molt “sensible” amb la realitat del món local. També ha parlat dels menors i ha apuntat que l’educació dels nens i nenes no es pot deixar només sota el control parental de les plataformes. Xirgo ha explicat que el món dels mitjans de comunicació viu una “transformació constant” i que la supervisió dels continguts que n’ha de fer el CAC ha d’anar més enllà dels mitjans tradicionals. Amb tot, ha lamentat que els operadors audiovisuals passen moments “molt complicats” i s’ha compromès a compartir-ne “maldecaps” i a treballar per impulsar iniciatives. Sobre la presència del català en el mercat audiovisual, ha conclòs que cal treballar perquè la llei audiovisual catalana es “desencalli” i pugui contemplar establir una presència mínima de la llengua en determinats espais digitals.

La periodista i candidata a membre del CAC Rosa Maria Molló ha promès dedicar esforços per fer equip amb tots els futurs membres per fer del CAC un “òrgan de referència”.

“Escoltar les inquietuds de la ciutadania, crear nous recursos pel pensament, perseguir la innovació, generar noves aliances i ser sensibles a la realitat i respondre als reptes socials emergents”, ha proposat. Molló ha dit que no li preocupen els “recels” d’algunes formacions davant la seva candidatura perquè creu que en guanyarà “la seva confiança”.

Un dels altres candidats Miquel Miralles ha reivindicat el paper del món local, ha carregat contra les emissores radiofòniques que emeten sense llicència i ha proposat que es creí un cos del professorat especialitzat en els mitjans de comunicació. Per la seva banda, la candidata Laura Pinyol ha emplaçat tots els grups parlamentaris a “fer servir” el CAC més enllà de si donen o no suport als nous membres. “Tots haurem d’empènyer per fer que l’ús social català tingui una utilitat social”, ha reflexionat.

Finalment, el candidat Enric Casas ha considerat que l’acord polític per renovar el CAC i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ajudarà a tornar a activar els mitjans públics catalans i que TV3 torni a ser el “motor que necessita el sector”. “Cal un contracte programa, apostar per la transformació digital i pensar en suport al teixit industrial per fer millor producte”, ha pronosticat sobre el futur de la CCMA. “Que es creïn continguts audiovisuals de qualitat i en català”, ha recomanat.

L’oposició crítica el procediment d’elecció

El diputat Alberto Tarradas (VOX) ha posat en dubte que Xirgo pugui aportar “neutralitat, pluralisme i rigor” per haver estat “biògraf d’un delinqüent”, en referència a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. “Vostè ha estat un dels grans propagandistes del separatisme des de la direcció del Punt Avui”, ha carregat. Tarradas ha criticat el sistema d’elecció dels candidats i ha demanat el tancament del CAC i la CCMA.

Tant la diputada Dolors Sabater (CUP) com Lucas Ferro (En Comú Podem) han criticat el procediment d’elecció dels candidats i han criticat el repartiment dels mitjans públics per part dels partits polítics. Per la seva banda, Anna Grau (Cs) ha acusat Xirgo d’haver treballat en un mitjà que va incomplir requeriments del CAC i que va arribar a ser-ne sancionat.

Per la seva banda, els grups que han impulsat les candidatures PSC ERC i Junts han encoratjat els futurs membres del CAC a fer la seva tasca i han celebrat el desbloqueig de les institucions.

El SPC lamenta que els candidats del CAC tenen “afinitat política”

El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha tornat a reclamar als diputats que “s’ho pensin dues vegades abans d’avalar i votar favorablement a les persones que no compleixin els requisits d’independència i imparcialitat que reclamen les lleis audiovisuals catalanes”.

“La gran majoria de persones proposades tant per al CAC com al Consell de la CCMA responen sobretot a criteris d’afinitat política, que fa molt difícil que es pugui complir el mandat previst a la llei que els seus membres actuen amb plena independència i neutralitat i no estan sotmesos a cap instrucció o indicació en l’exercici de llurs funcions”, han subratllat des el sindicat a través d’un comunicat.

“Alguns noms són especialment inadequats, com el designat per a presidir el CAC, que representa l’antítesi del paper independent, imparcial i neutral que ha de tenir el càrrec”, han conclòs. “Sense mitjans públics lliures no hi ha democràcia”, han afegit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia