Comunicació

la GALERIA

DE l'ebre

Incomprensible

Recordo que a mitjan anys noranta del segle passat el
30 minuts de TV3 va visitar la Terra Alta. L'equip el dirigia Carles Bosch (poca broma: Balseros, Setembres i Bicicleta, cullera, poma) i es tractava d'enregistrar un reportatge sobre la comarca més pobra de Catalunya. El resultat, al meu entendre, va ser un bon producte, un bon documental que retratava una comarca rural molt allunyada de la realitat olímpica en la qual s'emmirallava el país en aquelles dates. El programa, però, no va agradar gens a la gent de la Terra Alta, que es va sentir ridiculitzada pel tractament que va fer l'equip televisiu. Tots els capellans de la Terra Alta van signar un manifest de protesta pel plantejament del reportatge.

Diumenge passat, el 30 minuts
va emetre Entrampats a l'Aldea, un treball de la periodista rapitenca Joana Pardos, amb imatge dels també ebrencs Santi Valldepérez i Guillem Barberà. El tema no podia ser altre que el particular corralito viscut en els darrers mesos a la Secció de Crèdit de la cooperativa hortofructícola de la població del Baix Ebre. Per a mi, altre cop, estem davant d'un bon treball periodístic i televisiu. Com en el cas de la Terra Alta, però, la polèmica està servida. Aquest cop per haver subtitulat –al català!– les declaracions d'alguns dels aldeans que sortien en el reportatge expressant-se en la llengua de Pompeu Fabra i d'Ausiàs March. En fi, jo no sé si la manera de parlar d'aquestes persones era comprensible per a la resta de catalanoparlants del país, però el que no es comprèn de cap manera és que a TV3 hi hagi qui es plantegi seriosament la necessitat de subtitular una persona que parla en català. Incomprensible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.