cultura

Denuncien l'estat del barri vell de Valls fent-hi ruta amb casc

Un centenar de persones engiponades amb proteccions d'obra recorren edificis uns patrimonials “a punt de caure'ns al cap”

L'acció alerta de la progressiva pèrdua de patrimoni al centre històric

Un centenar de persones es van posar ahir un casc d'obra per fer un recorregut pel nucli històric de Valls. La iniciativa de l'Associació de Veïns del Barri Antic tenia una doble funció. D'una banda, alertar del progressiu deteriorament que viu la zona on “de mitjana, cada mes cau un edifici”. De l'altra, prendre consciència de l'important patrimoni arquitectònic i històric de la ciutat desaparegut i de la degradació que està posant en perill el patrimoni que encara es conserva.

La ruta, guiada per l'historiador Francesc Murillo, va començar en un punt tan simbòlic com l'actual aparcament de Ca la Mateueta. És un punt on es va aterrar la casa senyorial de la família Veciana, els creadors del cos de Mossos d'Esquadra, per construir-hi un centre cívic. Avui no sols no existeix ni hi ha previsió pressupostària per fer aquest equipament, sinó que la definició de l'espai ha estat motiu d'enfrontament entre veïns i Ajuntament. No sols s'ha trobat una solució per a l'arc medieval que hi va aparèixer, sinó que la casa dels Veciana “podria haver estat el Museu dels Mossos d'Esquadra” que darrerament ha proposat el govern.

Al llarg del recorregut, Murillo va exemplificar els encerts i els errors en els pocs casos de restauració d'edificis en una zona d'origen medieval. I al costat d'això, les “normatives urbanístiques que no encaixen amb la preservació del patrimoni”, que s'han anat succeint al llarg dels anys. “Ara hi ha un catàleg amb què es pot començar a preservar”, va explicar l'historiador vallenc. Però malgrat això, la passejada va assenyalar obres de César Martinell i de Vives Castellet que, tot i ser teòricament protegides, aniran desapareixent si no hi ha una actuació.

LA FRASE

Es va enderrocar la casa pont a la plaça del Blat dient que era del XIX quan se sap que era del XVII
Francesc Murillo
HISTORIADOR

Les cases dels fills il·lustres, les més malmeses

“Totes les ciutats tenen cura de les cases dels seus fills il·lustres menys Valls.” Amb aquesta lacònica afirmació, l'historiador Francesc Murillo va mostrar la descurada rehabilitació de la casa dels Yxart, l'aterrament de la casa dels Veciana i l'enderroc de la casa natal de Narcís Oller per fer-hi un edifici modern totalment desocupat. O bé edificis històrics com el Cinema, Ca Padró i el que fou Ca Creus per fer-hi la biblioteca, al costat d'hereus de moltes finques que ni tan sols se sap que existeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona