cultura

gastronomia

novetat editorial

Edicions Sidillà dedica un llibre a les escudelles populars de tot Catalunya

‘Catalunya bull', de Judit Pujadó, explica la història i les receptes de les sopes, els ranxos i les escudelles populars de mig centenar de pobles i ciutats d'arreu del país

Mieres, Verges, Vidreres, Garriguella, Capmany, Llançà i Palau-saverdera són alguns dels municipis gironins que, en determinats moments del cicle anual, tornen a treure les calderes o els perols al carrer per cuinar sopes, ranxos i escudelles populars per a centenars de veïns i visitants. A tot Catalunya hi ha cinquanta pobles i ciutats que mantenen aquesta rica tradició gastronòmica, recollida ara per Edicions Sidillà a Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars, de l'escriptora i historiadora Judit Pujadó, cofundadora també d'Edicions Sidillà amb Xavier Cortadellas. El llibre, publicat amb la cura que Edicions Sidillà aplica a tot el seu catàleg de “llibres de prop per anar lluny”, està prologat pel cuiner i gastrònom vallesà Pep Salsetes. “El fet que una cinquantena de pobles facin bullir unes olles pels carrers i places no té parió enlloc, cosa que fa pensar que les sopes i els ranxos populars són un dels diversos patrimonis immaterials de casa nostra, tot i que en aquest cas el material sigui ben palpable i que es consumeixi, en comú, per més de 100.000 persones pel cap baix”, escriu Pep Salsetes.

En les 286 pàgines del llibre, Pujadó fa un recorregut geogràfic i temporal per aquests cinquanta pobles i ciutats i els seus respectius ranxos i escudelles, i explica els orígens, l'evolució i les receptes d'aquestes sopes populars, que es concentren sobretot al voltant del carnaval, però també en altres dates, com ara el Nadal i Sant Antoni. Catalunya bull, il·lustrat amb nombroses fotografies antigues i actuals, confirma el resultat del concurs organitzat per Sàpiens i la revista Cuina, segons el qual l'escudella amb carn d'olla és el plat favorit dels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia