cultura

Societat

Lleida perd el llegat

El xef i investigador culinari Josep Lladonosa i Giró cedeix els documents, llibres i eines de la seva carrera professional i de recerca a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, que farà un centre d'interpretació de la cuina catalana i del producte tradicional

Abans, va intentar obtenir un acord de cessió amb Alguaire i Lleida, però no van fructificar

“Es van adormiri al final vaig veure que allò no els interessava”, es queixa Josep Lladonosa

El cuiner Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1935) volia deixar el llegat dels cinquanta anys de professió i d'estudi sobre la cuina catalana al seu poble, Alguaire, o a la ciutat de Lleida. Però no ha pogut ser. No s'hi ha posat d'acord i, finalment, serà el municipi de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), que donarà a conèixer el seu llegat en un museu de nova creació dedicat a la cuina catalana i als productes dels pobles.

Lladonosa, que va ser el xef en cap del restaurant 7 Portes de Barcelona durant onze anys i és l'autor del llibre de referència de la cuina tradicional catalana (El gran llibre de la cuina catalana, d'Empúries, del qual ja s'han fet 25 edicions). Explica que fa prop de 18 anys va tenir la idea de deixar el seu llegat a alguna institució que el pogués mostrar i aprofitar. Llavors encara estava en actiu. Viva a Barcelona i tenia la casa pairal de la família, a Alguaire, sense ús. Va pensar que seria un bon lloc per instal·lar-hi un centre de documentació, divulgació i ensenyament de la cuina catalana i del producte alimentari català. I a aquest centre, Lladonosa hi posaria el seu llegat de documents, llibres i eines de cuina.

“Vaig parlar amb l'Ajuntament, per tal de cedir-los la casa i el llegat, i durant cinc anys hi vaig estar insistint”, explica. Segons la seva versió, l'Ajuntament li deia que ho veia amb bons ulls, però no es va avançar en cap sentit. “Vaig parlar amb la Diputació de Lleida, i també amb la Universitat de Lleida i es va estar treballant en el tema”. Però no va fructificar.

Cansat d'esperar una resposta positiva, després d'aquells anys de parlar-ne infructuosament, es va acabar venent la casa i el projecte va quedar enterrat. “Es van adormir i al final vaig veure que allò no els interessava.”

Es va produir un segon intent uns anys després, quan Lladonosa es va jubilar. Ell i la seva dona van decidir tornar a Ponent per viure-hi. Es van establir a la ciutat de Lleida, compaginant-ho també amb Pineda de Mar, al Maresme, on tenen una casa, i Lladonosa va recuperar l'antiga idea de cedir el seu llegat a una institució i, amb aquest, promoure la creació d'un centre d'interpretació de la cuina tradicional catalana. Va tornar a plantejar la idea a l'Ajuntament d'Alguaire. La idea va arribar al ple de l'Ajuntament, en què s'hi va votar de manera favorable. “Però la seva actitud no era la que jo desitjava.” No es van posar d'acord, tampoc aquest cop. Lladonosa aspirava que el projecte preveiés activitats formatives i de recerca i promoció de la cuina catalana. “Jo volia que fos una cosa viva, però ells simplement pensaven a dipositar el meu llegat a la biblioteca.”

Llavors el va oferir a la Diputació de Lleida, i a la Paeria, però amb aquestes institucions tampoc no hi va haver cap acord. “No concretaven res, semblava que la seva idea era recollir el llegat i deixar-lo aparcat en alguna espai, sense donar-hi difusió.” El xef va recollir el suport de les DO i IGP de Ponent: Costers de Segre, Vedella del Pirineu, Slow Food i altres entitats.

Lladonosa defensa el valor dels documents i eines que ha anat recollint al llarg de la seva carrera. “He investigat la cuina catalana des de l'època medieval, entre el material tinc espècies amb què es cuinava el segle XVIII”, explica.

Són un miler de documents, llibres, i eines de cuina de diferents èpoques. Finalment aniran a Sant Vicenç dels Horts. Lladonosa va oferir una conferència, va explicar el llegat que tenia i que volia donar, i s'hi van interessar. Després de diverses visites a Lleida de regidors i tècnics a Lleida, finalment van arribar a l'acord. Sant Vicenç dels Horts crearà un centre d'interpretació de la cuina catalana a partir del material del seu llegat, i s'hi faran cursos, conferències i activitats de recerca i difusió. Lladonosa explica que els ho ha cedit gratuïtament. “Volia que això tingués una utilitat, que es fomenti la cuina catalana i els productes catalans, i Sant Vicenç dels Horts hi ha cregut i prepara un projecte molt interessant.”

Pagès i cuina francesa
A més de treballar en alguns dels millors restaurants de Catalunya i impulsar el seu a final dels anys setanta, Lladonosa ha fet una extensa tasca d'investigació sobre la cuina catalana, documentada des de l'edat mitjana. De jove, va fer de pagès durant uns anys a la finca familiar: “Va ser una formació meravellosa perquè vaig aprendre i entendre el producte.” Com a xef, es va formar amb la cuina francesa, i va apostar per portar les tècniques d'aquesta cuina als plats tradicionals catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia