cultura

La Selva fa reviure el llegat dels Cabrera

Engega un projecte d'1,8 milions d'euros per promocionar la comarca a través del vescomtat de Cabrera

Tretze municipis i el Consell Comarcal, units

La Selva, a banda de ser la terra de l'aigua, com es vol promocionar turísticament la comarca, és també terra de castells, i el Consell Comarcal de la Selva s'ha proposat treure el màxim profit del passat feudal dels municipis selvatans per atraure turisme a la zona. La majoria dels castells selvatans van pertànyer als poderosos vescomtes de Cabrera, un dels llinatges feudals més importants de la Catalunya medieval.

El vescomtat es va traduir a la Selva en un ampli i ric llegat arquitectònic i cultural, que el Consell, amb la complicitat de tretze ajuntaments, vol explorar i aprofitar per revifar turísticament i econòmicament. Ja s'hi ha començat a treballar, i el pla es preveu que s'allargui fins al 2020. Els pobles que s'han unit per tirar endavant aquesta proposta són Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.

El projecte, Producte turisticocultural vescomtat de Cabrera, ha obtingut una subvenció de 809.600 euros dels fons europeus Feder, però el cost global del projecte és d'1,8 milions. En la primera fase del projecte, en la qual ja s'està treballant ara, a partir de les converses amb els diversos ajuntaments implicats, es definirà un relat global del producte per tal de crear una marca atractiva. Es tracta de triar un fil conductor, que pot ser un personatge, que permeti donar forma a un relat que uneixi tots els municipis turísticament.

El segon pas del projecte implica valoritzar els recursos vinculats al vescomtat i, per fer-ho, s'han documentat un conjunt d'elements de patrimoni material i immaterial de la comarca que poden tenir algun paper dins del producte turisticocultural, però als quals es poden afegir altres elements que es vagin trobant. Aquest procés implicarà senyalitzar i crear rutes, i la creació d'espais que actuïn com a equipaments d'acollida del vescomtat.

Posteriorment, tota l'oferta existent s'integrarà en un web de promoció i comercialització, que haurà de ser la principal eina de difusió del patrimoni del vescomtat i de les propostes que hi haurà vinculades pel que fa a rutes, activitats, paquets turístics i propostes gastronòmiques. A més, segons consta en el projecte, paral·lelament s'avançarà en la creació de nous productes, experiències i serveis que hauran de reforçar l'oferta cultural i turística, i que s'incorporaran també en el web. L'última fase del projecte se centrarà en la difusió del producte.

Què va ser?

El vescomtat de Cabrera va ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya. No va tenir una extensió fixa, i estava subdividit en diversos termes administratius, cadascun des d'un castell, amb alguna excepció. A la comarca de la Selva, els territoris (en termes municipals actuals) eren els següents: Castell de Montsoriu, que comprenia Arbúcies, Breda, Sant Feliu de Buixalleu, Riells, Massanes i Ramió (al terme de Fogars de la Selva); Castell d'Hostalric (Hostalric i Fogars); Castell d'Argimon (Riudarenes, Castanyet i Sils); Vall d'Osor, Castell d'Anglès (Anglès i la Cellera); Castell de Brunyola (Brunyola i Sant Dalmai); Castell de Sant Iscle (Vidreres); Castell de Torcafelló (Maçanet de la Selva); Castell i Vila de Blanes i Vall de Sau (Vilanova de Sau i Querós, al terme municipal de Sant Hilari Sacalm).

Montsoriu

Sens dubte, l'element més emblemàtic actualment del vescomtat de Cabrera és el castell de Montsoriu, als termes d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu. És el castell més important del gòtic dels Països Catalans i està documentat des de l'any 1002. Actualment és propietat del Consell Comarcal de la Selva i cada any rep més visitants.

1,8
milions
costarà el projecte que està elaborant el Consell Comarcal de la Selva, subvencionat amb els fons Feder.
13
municipis
de la Selva s'han unit per desenvolupar el projecte turístic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia