cultura

festes i tradicions

sant jordi

Diumenge de llibres i comerços oberts

Que Sant Jordi sigui en diumenge i amb els comerços oberts fa preveure una diada intensa

Els municipis de Tarragona i l'Ebre han preparat un cartell d'actes intens

Salou acosta la diada al mar i trasllada els actes al passeig Jaume I

Que Sant Jordi caigui en diumenge –el primer després de Setmana Santa– no és, a priori, negatiu. A llibreters, editors i floristes els preocuparia més un cel tèrbol o plujós, i sembla que avui no es donarà. I per animar encara més una diada que es preveu intensa, s'hi suma el fet que aquest diumenge podran obrir totes les botigues de les grans ciutats, fet que encara farà sortir més compradors al carrer.

A la ciutat de Tarragona, la rambla Nova concentrarà la major part de l'activitat, amb 171 parades que estaran obertes ininterrompudament des de primera hora del matí i per les quals passaran nombrosos escriptors a signar llibres. El colofó el posaran, com cada any, les quatre colles castelleres de la ciutat, amb una actuació a la mateixa rambla (20.00 h). Durant la diada també hi serà present la música. A més, d'una ballada de sardanes (12.00 h), el centre de formació musical Rambla Music omplirà de concerts la jornada. Actuaran els grups de gospel Singtònics i Sons de Gospel, Rambla Music TGN Big Band amb Jordi Freixa i la Jove Tgn Big Band, amb Carles Carrasco. Els concerts tindran lloc a les escales del col·legi de les Teresianes i començaran a les onze del matí. D'altra banda, el Museu Nacional Arqueològic oferirà una jornada de portes obertes a tots els seus centres. La Diputació ha convocat un concurs a la xarxa social per compartir fotografies a Instagram.

Ja fa dies que a la ciutat s'hi han anat organitzant activitats relacionades amb el llibre i la rosa. Els escriptors no han parat quiets: bé amb les presentacions de les novetats editorials, bé amb les recepcions que els han ofert la llibreria La Capona i l'Ajuntament, totes dues dijous. Divendres, la Biblioteca de Tarragona es va afegir, per cinquè any, a la revetlla de Sant Jordi de les biblioteques públiques catalanes, amb diversos actes culturals des de les vuit de la tarda fins a la mitjanit. Igualment, la Universitat Rovira i Virgili celebra la diada amb diverses activitats. Enguany, a més, Publicacions de la URV tindrà una parada a la rambla Nova.

A Reus

Una altra ciutat amb un Sant Jordi especial serà Reus, que enguany ostenta la capitalitat de la cultura catalana. La plaça del Mercadal serà el centre d'activitat. La Banda Simfònica de Reus, amb paradeta pròpia, actuarà de manera periòdica durant la jornada. Tallers d'origami, d'animació i maquillatge per a la canalla i una sessió de lectura de contes seran alguns reclams abans del vermut. Al migdia el batlle, Carles Pellicer, rebrà els autors de la ciutat amb novetats literàries sota el braç. Enguany, i segons fonts municipals, 130 títols de caràcter ganxet seran a les parades del Mercadal i a l'abast del públic. A la tarda, el Ball de Pastorets de Reus durà a terme una cercavila i al Mercadal hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Pare Manyanet i una conferència de l'historiador Ezequiel Gort sobre El llibre verd o llibre de privilegis de la ciutat, recentment digitalitzat. Per tancar la diada, els Xiquets de Reus seran a plaça i, després, l'encesa del Drac, el Drac petit i la Víbria hi posarà el punt i final.

Novetat a Salou

La festa restarà viva arreu del territori. Salou és un dels municipis en què la celebració arriba amb una novetat més marcada, ja que l'Ajuntament ha decidit aprofitar el fet que la diada se celebri diumenge per acostar la celebració al mar. Aquest cop les paradetes i activitats paral·leles, doncs, es traslladen al passeig Jaume I, a davant del Club Nàutic, que és una de les vies més concorregudes. Avui, a banda de les parades de roses i llibres, al passeig els més petits podran fer activitats, a partir de les nou del matí, a l'estand del Club Xic's. La programació també s'ha farcit d'actes de cultura popular.

A Vila-seca la diada també es viurà de manera diferent. Per segon any consecutiu, la proposta Efímera. Art al carrer vincularà el món del llibre amb els artistes emergents del territori. Com a novetat, l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus s'incorporarà amb un projecte fet per dotze alumnes que consisteix en unes cordes entrellaçades que aniran lligades de façana a façana, al carrer Major, i on penjaran poemes i roses. I l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona tornarà a participar en la creació d'estàtues formades per llibres obsolets. A Torredembarra, els dos punts neuràlgics seran la Biblioteca Mestra Maria Antònia, amb les propostes del Sant Jordi infantil, i la plaça Mossèn Joaquim Boronat, amb les parades d'entitats, escriptors locals i comerciants de la vila.

La capital de l'Alt Camp viurà un Sant Jordi farcit d'aniversaris, amb la commemoració del 150 aniversari del naixement de Prudenci Bertrana, el 125è d'Aurora Bertrana, i els 150 anys del lema casteller Força, equilibri, valor i seny, sorgit d'un vers de Josep Anselm Clavé. L'epicentre de l'activitat serà, com és tradicional, El Pati i el carrer de la Cort. La cultura popular i la llegenda de Sant Jordi tindran un paper destacat en la despertada dels dracs, a partir de les nou del matí.

A la capital del Baix Penedès, el Vendrell, els principals actes es van concentrar entre dijous i ahir, amb la presentació de llibres de tema local com ara Ramon Ramon i Vidales, una miarada vilatana, de Neus Oliveras Samitier. A Calafell, divendres diversos autors van presentar la seva obra i van debatre el futur del món editorial. Cunit ha aprofitat els actes de Sant Jordi per presentar el mural que el pintor vilanoví Julen W. ha fet al mur que envolta la biblioteca que està dedicat a escriptors catalans i universals.

Terres de l'Ebre

A l'Ebre, que Sant Jordi hagi coincidint en diumenge ha alterat l'agenda, amb activitats al llarg del cap de setmana. A Tortosa, les roses i els llibres tornaran a envair els carrers del nucli antic. Una part del Sant Jordi a la capital del Baix Ebre, però, s'ha avançat, en sintonia amb els actes a les biblioteques. La signatura de llibres va ser ahir. A la plaça de la Cinta una trentena d'autors van estar dedicant les seves obres durant tot el matí, quan també, a pocs metres, va tenir lloc la trobada d'escriptors de les Terres de l'Ebre.

A Amposta, l'epicentre de les activitats girarà, un any més, entorn del Castell. Capital musical, les escoles de música de La Lira Amposta i la Unió Filharmònica actuen a les sis i les set de la tarda. A la Biblioteca, durant la jornada, també hi haurà passis dels curtmetratges del concurs Curts de gambals. A Móra d'Ebre, l'activitat es concentrarà a la plaça de Dalt. Al vespre, al teatre La Llanterna hi tindrà lloc el lliurament de premis dels concursos de la Primavera Cultural, amb espectacle sorpresa. I el Museu Terres de l'Ebre proposa la ruta literària basada en els textos i la vida de Sebastià Juan Arbó per Sant Carles de la Ràpita (18.00 h).

Informació elaborada per

C. Filella, A. Palomares, J. Cartayà, S. Cases, M. Busquets i J.M. Flores.

Trenta anys de la Setmana Medieval de Montblanc

L'essència de la llegenda de Sant Jordi es viu des de divendres fins al dia 1 de maig a la capital de la Conca de Barberà. La Setmana Medieval arriba a la trentena edició i el programa és més intens que mai, potenciant sobretot els espectacles de petit format i els infantils. Un dels principals reclams ha estat l'estrena del nou drac de l'Associació Medieval, que va aparèixer ahir a la nit a la Representació de la Llegenda de Sant Jordi al Foradot. La nova bèstia festiva és un dels dracs més grans de Catalunya: fa 8,5 metres de longitud i 4 metres d'alçada i disposa d'un sistema articulat. Que Sant Jordi caigui en diumenge fa preveure, per avui, una assistència encara més multitudinària als actes. La celebració de les tres dècades “es nota al llarg de tot el programa; el cartell, protagonitzat per escolars de Montblanc, homenatja les futures generacions”, explica Joan López, el president de l'Associació Medieval.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia