Patrimoni

municipal

museus

Llum verd per ampliar el Museu Romà de Premià

L'Ajuntament aconsegueix l'ajuda dels fons europeus per fer l'actuació i continuar amb la museïtzació de l'equipament

El govern recorda que l'import està aprovat però encara no està oficialment concedit

Europa ha aprovat una partida econòmica per destinar-la al Museu Romà de Premià de Mar. Es tracta d'un import d'uns 655.000 euros, a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder), que es destinaran a ampliar aquest equipament i a continuar-ne la museïtzació. Tot i aquesta aprovació, el govern (CiU-PSC) es va mostrar prudent i va recordar que “l'import està aprovat, però encara no està oficialment concedit”.

El regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (CiU), ho va raonar dient que aquest fet ve motivat perquè “l'organisme que atorga aquests ajuts encara està resolent al·legacions d'altres indrets” i que “s'està en espera de la confirmació oficial”. “Quan arribi aquesta confirmació, serà l'hora de posar-se a treballar immediatament”, va precisar el regidor, que va dir que “fa dos mesos que se l'espera”. Amb tot, Subirà sí que va assegurar que aquesta ajuda “no perilla”. De fet, el titular d'Urbanisme va explicar que, “un cop estigui tot al sac i ben lligat”, serà l'hora d'encarregar el projecte executiu de l'obra per, després, procedir a posar-la a licitació i posteriorment, executar-la. “L'objectiu és començar els treballs el 2018”, va avançar el regidor, que no es va atrevir a pronosticar la durada dels treballs fins a tenir enllestit el projecte executiu.

Aquests diners provinents d'Europa són només una part de tot el projecte, que s'enfila fins als 1,5 milions d'euros. La resta provindrà, d'una banda, del pla de barris (uns 400.000 euros), mentre que la resta l'haurà de finançar el mateix consistori (531.000 euros, aproximadament).

El que sí que ja hi ha redactat és l'avantprojecte dels treballs que s'hauran de fer a les dependències museístiques. A grans trets, la intenció és poder ampliar les excavacions del suposat perímetre octogonal de l'edifici romà –una de les joies de la corona del jaciment– de manera completa per comprovar la seva continuïtat arquitectònica. També es contemplen la protecció i l'adequació del perímetre excavat –que inclou el trasllat dels serveis, el desplaçament del mur pantalla perimetral i l'adaptació d'espais per a magatzems–, així com la museïtzació de l'edifici octogonal complet i la difusió cultural i la promoció turística del jaciment. A banda de les tasques de prospecció magnètica, també s'hi preveu construir un edifici en superfície, d'uns 100 m², amb usos diversos com ara una sala d'exposicions i conferències i un petit despatx.

El 1969, es va descobrir la primera troballa de restes arqueològiques a la zona i l'any 2000, es va localitzar la finca octogonal, que va tenir diferents funcions al llarg dels anys, des del segle V dC, quan es va aixecar, fins al segle VI dC. El Museu Romà es va inaugurar el 2015.

LA XIFRA

655.000
euros
aportaran els fons europeus per ampliar i museïtzar el Museu Romà de Premià.

LA FRASE

Quan arribi aquesta confirmació, serà l'hora de posar-se a treballar immediatament
Antoni Subirà
Regidor d'Urbanisme de Premià de Mar

Enllaçant amb el pla de barris

L'ampliació i consolidació del Museu Romà també va estretament lligada al desenvolupament del pla de barris, ja que es troba al sector de Santa Maria, Santa Anna i Tió –més conegut com el barri Cotet–, que Premià de Mar i Premià de Dalt comparteixen. A través d'aquesta eina, la Generalitat finança el 50% de les rehabilitacions integrals de barris o àrees urbanes per tal de millorar les condicions de vida dels seus habitants, mentre que l'altre meitat l'han d'assumir els ajuntaments. En el cas del barri Cotet, l'import del pla de barris ascendeix a 9,6 milions d'euros a càrrec de la Generalitat i els dos consistoris. La reforma de la plaça de Miquel Martí i Pol i la reurbanització d'alguns carrers són algunes de les obres ja fetes. En el cas de Premià de Mar, a banda del Museu Romà, encara queden pendents la reforma de la plaça de la República i l'adequació d'un local contigu a la biblioteca, entre d'altres. A Premià de Dalt, falten l'adequació de la plaça del Mil·lenari i el gimnàs i la sala polivalent de l'escola Santa Anna. La Generalitat no va concedir una pròrroga de quatre anys que havien demanat els dos municipis, de manera que aquest pla s'haurà de culminar el 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia