Patrimoni

patrimoni arquitectònic

El castell de Cardona, monument favorit dels catalans 2017

Ha guanyat el monestir de Santa Maria de Ripoll a la gran final

El concurs està organitzat per les revistes Descobrir i Sàpiens, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i el programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio

Després de deu setmanes de concurs, el castell de Cardona s'ha proclamat guanyador del concurs del monument favorit dels catalans 2017, amb 46.970 vots. El rival a la gran final ha estat el monestir de Santa Maria de Ripoll, que ha obtingut 41.659 vots.

Des que va començar el concurs, el 28 de febrer, s'han registrat 540.000 vots, 150.000 més que la primera edició, en què va guanyar el Turó de la Seu Vella de Lleida. Un cop més, els catalans han votat quina és la icona patrimonial del país a través del web monumentfavorit.descobrir.cat.

La gran final monumental entre el castell de Cardona i el monestir de Ripoll s'ha disputat entre el 2 i el 9 de maig. Les dues icones hi han arribat després de superar en semifinals el castell de Montsoriu i l'església de Sant Climent de Taüll, respectivament.

En quarts de final, el castell del Bages va guanyar la fortalesa ibèrica dels Vilars d'Arbeca i el monestir de Ripoll va superar la basílica de Santa Maria de Mataró. Els altres dos monuments que completen la llista dels vuit finalistes van ser les muralles de Montblanc i la cartoixa d'Escaladei.

El concurs, organitzat per les revistes Descobrir i Sàpiens, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i el programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio, ha estat un èxit de participació, amb més de mig milió de vots, i ha generat una gran expectació al voltant del patrimoni del país des del primer dia, complint amb escreix l'objectiu de la iniciativa: fer més visible l'excepcionalitat dels nostres monuments.

Cardona, la fortalesa invencible

Protagonista d'un dels episodis cabdals de la Guerra de Successió, el castell de Cardona és el símbol de la resistència i el darrer baluard de les llibertats de Catalunya. Aquest fet històric transcendental, a més d'una monumentalitat innegable, han fet que el castell de Cardona s'hagi proclamat vencedor en la segona edició del concurs.

Gràcies a l'explotació de la sal, els senyors de Cardona es van convertir en una de les nissagues més influents en la política de la corona catalanoaragonesa. I gràcies al seu poder i les seves riqueses, ens ha arribat fins avui una fortificació monumental, tant per les joies arquitectòniques que s'hi troben, com ara la col·legiata romànica de Sant Vicenç, com pels fets històrics que s'hi han viscut.

El castell va ser molt important durant la Guerra de Successió: la vila i la seva fortificació estaven situades en un lloc estratègic per evitar l'avançament de les tropes borbòniques. El castell va caure el 18 de setembre del 1714, una setmana després que la resta de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia