Patrimoni

Territori

Golmés i Vilanova de Bellpuig ingressen els seus fons a l’arxiu comarcal

La documentació municipal comprèn del segle XVI al 2002, amb peces de valor

Cultura fa una crida perquè la resta d’ajuntaments també la cedeixin

Els ajuntaments de Vilanova de Bellpuig i Golmés han ingressat els seus fons documentals a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell. El director de l’arxiu, Daniel Vilarrubias, ha explicat que entre els dos fons sumen uns 150 metres lineals de documentació, que va des de final del segle XVI fins a l’any 2002.

Daniel Vilarrubias ha destacat el valor d’una petita col·lecció de documentació notarial de Golmés, amb escriptures de privats dels segles XVI, XVII i XVIII, que és “força escassa” al territori. Per la seva banda, el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, ha fet una crida perquè els ajuntaments de la comarca que encara no ho hagin fet abandonin els possibles “recels” i cedeixin els seus fons documentals a l’equipament. Un dels principals objectius de Cultura és poder assegurar la conservació dels fons documentals en un lloc que disposa de les condicions adients.

El fons de Vilanova de Bellpuig consta d’uns 100 metres de documentació, datada entre el 1861 i el 2004, i el de Golmés assoleix uns 130 metres de documentació, datada entre els anys 1576 i 2000. Daniel Vilarrubias ha destacat el valor d’una petita col·lecció de documentació notarial procedent de Golmés, amb escriptures de privats que ocupen unes quantes caixes. “Són força singulars al territori, perquè la documentació de l’època moderna és bastant escassa”, ha dit. En aquest sentit, també ha destacat el recull d’actes dels ajuntaments, que ha qualificat d’una “documentació essencial” ja que si bé està disponible en format digital, també cal preservar-ne els originals a l’arxiu.

Amb Gomés i Vilanova de Bellpuig ja són sis els municipis de la comarca que han ingressat els seus fons a l’Arxiu Comarcal, que aviat assolirà prop de 1.500 metres de documentació custodiada.

Vila-sana s’hi afegeix

Paral·lelament, el 9 de maig l’Ajuntament de Vila-sana també va acordar cedir el seu fons documental, d’uns 70 metres lineals, del 1933 al 2004. La raó d’aquesta cronologia és que el municipi de Vila-sana es va constituir per acord consistorial de l’Ajuntament de Castellnou de Seana, adoptat en la sessió del 26 de març del 1933. El tractament arxivístic del fons permetrà sistematitzar una gestió documental per a la documentació anterior al 2000, amb un sistema que ja fa anys que funciona amb Mollerussa i Sidamon. Aquesta sistematització també s’està treballant en els casos de Castellnou de Seana i Linyola.

Josep Borrell ha assenyalat que el ritme d’ingrés de la documentació a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell és semblant al de la resta de comarques de Lleida. No obstant això, ha fet una crida perquè uns consistoris la cedeixin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia