Patrimoni

Les parets de la infància

educació

La llar d’infants Sagrat Cor de Sant Fruitós, també coneguda com l’edifici de les monges, ha estat durant més de mig segle l’única guarderia del poble

L’Ajuntament ha comprat l’immoble per valor de 385.000 euros amb l’objectiu de destinar-lo a usos educatius i culturals; actualment hi ha l’escola de música i diverses entitats municipals

La prioritat és ampliar l’escola de música;més endavant, hi podria haver un alberg o un museu

Molts santfruitosencs han passat part de la seva infància entre les parets de l’edifici la història del qual desgranem avui. També l’alcalde, Joan Carles Batanés, recorda haver estudiat de petit aquí. Estem parlant de l’edifici de les monges de Sant Fruitós de Bages. La Mínima Congregació de Serventes del Sagrat Cor de Jesús n’ha estat propietària des del 1948, quan hi va muntar una llar d’infants (mixta) i una escola exclusivament per a nenes.

Abans, però, ja s’hi impartien classes. A primers del segle XX servia de convent a les monges dominiques, que ja llavors educaven noies i tenien parvulari per a infants. També s’hi va estudiar durant la Guerra Civil Espanyola, període en què va agafar el nom de Grup Renaixement de mans de mestres laics, catalanistes i ideològicament propers al bàndol republicà. Un cop acabada la guerra, l’escola, coneguda com a Col·legi de les Germanes, passa a ser gestionada per un grup de monges de l’ordre de Crist Rei. La metodologia d’ensenyament fa un gir de 180 graus i deixa el republicanisme de banda a partir de llavors.

Batanés destaca la “important càrrega sentimental i històrica” que té aquest edifici per a moltes famílies del poble. L’origen de la seva relació amb la infància, explica, se situa encara més lluny. L’immoble va ser construït el 1890 pels amos de l’antiga tèxtil Bertrand i Serra, que el van donar a les monges amb la idea que cuidessin els fills de les treballadores. Va ser llavors quan les religioses hi van establir el seu convent i, ja després de la guerra, la guarderia era per a tots els nens del poble. Va funcionar durant més de 50 anys, fins al 2003, quan es va construir la llar d’infants municipal Les Oliveres i s’hi va traspassar tota la canalla. El convent va tancar i les quatre monges que encara hi vivien en van marxar.

Niu del bàsquet femení

El primer equip de bàsquet de Sant Fruitós va ser femení i va néixer a l’escola de les monges. Va ser als anys 60. Llavors es considerava un esport de noies i les germanes el van introduir entre les seves alumnes més grans. El pati de terra de l’escola es va habilitar com a pista de bàsquet i es va formar un equip de deu jugadores, que va arribar a participar en dos campionats estatals. Però a la primeria dels anys 70, algunes es van interessar pel futbol, un fet que va ser malvist per les germanes del Sagrat Cor, que finalment van decidir dissoldre l’equip.

Comprat per l’Ajuntament

El 2012, després de prop d’una dècada en desús, les monges van cedir l’edifici a l’Ajuntament per un període de set anys i per a usos educatius i culturals. El consistori va arreglar la planta baixa –l’immoble té quatre pisos– i la va destinar a escola de música. Al mes passat el consistori va fer oficial la voluntat d’adquirir l’edifici per valor de 385.000 euros i convertir-lo en un equipament polivalent. Xavier Racero, primer tinent d’alcalde, explica que l’operació de compra encara no s’ha formalitzat, tot i que esperen fer-ho durant les properes setmanes.

Una de les primeres accions que s’hi durien a terme és l’ampliació de l’escola musical, “ja que hem crescut molt en alumnes i necessitem més espai”, assenyala. L’antic col·legi està format per una construcció de mil metres quadrats i un enorme terreny al voltant, de 2.200 metres quadrats, que servia com a pati.

Encara no s’han fet números de quant pot valer condicionar el segon pis –ara està tal com el van deixar les monges–, les golfes i el pati: “La prioritat és ampliar l’escola de música amb més aules i un petit auditori per a assajos i audicions. Més endavant, es podria convertir en un alberg, un museu o qualsevol altre equipament cultural”, valora Racero, que incideix en la cèntrica situació i les bones connexions que l’edifici té amb la resta del poble així com la seva proximitat al museu i al Teatre Casal Cultural. Actualment a l’immoble hi ha diverses entitats, com ara el Setmanari Montpeità i la Unió Musical del Bages.

Any de construcció 1890 Impulsors Família Bertrand i Serra Període com a llar d’infants del Sagrat Cor Del 1948 al 2003 Superfície 1.000 metres quadrats construïts en dos plantes i un pati exterior de 2.200 Preu de compra 385.000 euros (procés acordat amb les monges però encara no formalitzat) Adreça Carrer Sant Benet, 6


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia