cultura

Exposició

Altafulla mostra el fons dels Martí

L’Ajuntament del municipi cedeix els documents sobre aquesta família a l’Arxiu de Tarragona

Fins al 22 de setembre, al vestíbul del consistori es mostra un recull d’aquest catàleg a la ciutadania

L’arxiu de la família Martíinclou documents econòmics, però també correspondència privada

Conservar el patrimoni cultural per posar-lo a l’abast de tothom. Aquest és l’objectiu que pretén l’Ajuntament d’Altafulla respecte als documents que formen part de l’arxiu de la família Martí, una nissaga de nobles que tenen el seu origen en aquesta localitat i que van gaudir de relleu i prestigi econòmic i social durant el segles XVIII i XIX. Ara els objectius del municipi són que aquests documents es conservin amb les màximes garanties de seguretat, mantenir els documents que el formen convenientment arxivats, evitar que es disgreguin i permetre que els historiadors tinguin accés al fons durant les seves investigacions.

Per aquest motiu, el consistori municipal va cedir els documents del fons a l’Arxiu Històric de Tarragona aquest mes d’abril. Amb aquesta acció, l’Ajuntament continua gaudint de la propietat del fons, però els especialistes de l’arxiu seran els encarregats de tractar la documentació per tal d’evitar el pas del temps –en la major mesura que sigui possible– i obrir l’arxiu a la investigació històrica. “Durant prop de vint anys, la documentació té la titularitat municipal, i en un moment determinat vam adonar-nos que les condicions en les quals es trobava a l’ajuntament no eren les més adients per a conservar el fons“, detalla la responsable d’Urbanisme del consistori altafullenc, Marisol Méndez-Vigo, que posa de relleu la importància dels documents duna nissaga entre la qual s’hi inclou la figura del conegut investigador i científic Antoni de Martí i Franquès (1750-1832).

Tot i que la figura del conegut químic i experimentador és rellevant en el fons, els documents que el formen no se cenyeixen únicament a les seves investigacions, sinó que abasten tot tipus de fonts relacionades amb la família. “El fons té un caire familiar, cosa que significa que agrupa impresos que fan referència a les tasques econòmiques, com ara documents de compravenda, gestió del patrimoni o contractes, juntament amb altres de caire més privat, com podria ser correspondència”, destaca el director de l’Arxiu Històric de Tarragona, Ricard Ibarra, que apunta que el volum de l’arxiu cedit per l’Ajuntament d’Altafulla té un volum “d’entre 15 i 20 metres lineals, cosa que equival a més de 150 caixes d’arxius”. En paraules del titular de l’Arxiu Històric, el volum total de la documentació i l’antiguitat d’alguns del escrits que s’hi inclouen –els més antics daten del segle XIV– posa de relleu la importància d’aquesta família per al conjunt de les comarques de Tarragona. “Els Martí són una família rellevant, de la qual ja es troba molta informació a partir del segle XV, com també passa amb els Ixart o els Castellarnau. Totes elles gaudeixen de molta importància durant els segles XVII i XVIII i ajuden amb la seva activitat a configurar la societat del moment i, per extensió, la nostra actual”, destaca Ibarra.

Per donar a conèixer alguns dels documents més rellevants d’aquest fons, l’Ajuntament d’Altafulla ha organitzat una exposició que es pot visitar al vestíbul del consistori municipal fins al 22 de setembre vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia