Patrimoni

Món Sant Benet, deu anys de pol cultural a la regió central

El complex celebrarà l’aniversari del seu naixement amb un acte institucional el dia 28 i una gran festa popular el dia 30

La Fundació Alícia l’ha convertit en un referent internacional d’hàbits nutritius saludables

El complex de Món Sant Benet celebra enguany el desè aniversari consolidat com a pol cultural a la Catalunya central. Va néixer el 2007 i des de llavors ha anat sumant projectes que l’han posicionat com a referent al territori, aconseguint una xifra rècord de visitants: prop de dos milions de persones s’han submergit en la història medieval i modernista del monestir o en els centenars de congressos, celebracions i reunions que s’hi han realitzat. El proper dia 30 es farà una gran festa d’aniversari.

En concret, l’acte d’inauguració va ser el 12 de novembre del 2007, i hi va ser present el llavors president de la Generalitat, José Montilla. Els 600 assistents van visitar el monestir, on es va descobrir la placa commemorativa i les noves instal·lacions: La Fàbrica, la Fundació Alícia i l’hotel. Durant aquests deu anys no han estat pocs els projectes que s’han incubat a Sant Benet. La innovadora museografia del restaurat monestir, reconeguda amb el premi de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, ha mostrat a un milió de visitants l’essència d’un espai que durant gairebé mil anys va ser un recinte monàstic i, en les primeres dècades del segle XX, casa d’estiueig de la família del pintor modernista Ramon Casas. De fet, el 2016 es va celebrar a Sant Benet l’Any Casas com a commemoració dels 150 anys del seu naixement.

Gastronomia de pes

La presència de la Fundació Alícia, que forma part de la Fundació Catalunya-La Pedrera, ha convertit Món Sant Benet en un centre de projecció internacional dels hàbits d’alimentació saludable. La presència del restaurant L’Ó, reconegut amb una estrella Michelin només mig any després d’haver obert (el 2013), és la cúspide d’una oferta formada per tres restaurants –La Fonda, El Món i L’Ó– que realça les tradicions renovades i que complementa l’Hotel Món, que, amb 87 habitacions, és el més gran de la Catalunya central.

LES XIFRES

300.000
escolars d’arreu
de Catalunya han visitat Món Sant Benet des de principi del 2008 a través de 20 tallers didàctics
100.000
euros ha recaptat
l’equipament en sopars solidaris; el 2015 es van destinar a la càtedra de la sida de la UVic-UCC

Nova edició dels Benet Games

El cap de setmana del 7 i el 8 d’octubre tindrà lloc la quarta edició dels Benet Games, un festival d’esport, natura i música que combina activitats infantils i familiars amb proves esportives populars i de competició. Se celebra a la zona del Bosquet de Sant Fruitós de Bages (municipi organitzador) i voltants, i incorpora espais com ara Món Sant Benet o enguany, com a novetat, el Cobert de la Màquina de Batre. L’accés al festival és gratuït, tot i que per poder realitzar algunes de les activitats cal aconseguir benets, la moneda oficial creada per a l’ocasió. Un benet equival a un euro i es podran intercanviar als punts de venda habilitats dins el recinte del festival. Com a novetats d’aquesta edició, tindrà lloc una marxa nòrdica i sessions de ioga i surf de rem a l’espai de la piscina. Entre les proves esportives, hi ha la ja habitual Four Factors Race, que inclou quatre recorreguts: d’1,6 quilòmetres, de 4, de 10 i de 16. L’alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, va presentar ahir el festival com el “primer gran acte que tindrem després del referèndum”. Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Xavier Racero, va admetre que “tot i l’enorme potencial del certamen per ser referent a la comarca, tenim pendent consolidar-ne l’encaix”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona