Cultura popular

festes i tradicions

La Mercè més descentralitzada comença avui

Estrena espais i amplia districtes en una edició amb mesures de seguretat addicionals

El pregó de la filòsofa Marina Garcés d’aquesta tarda obrirà la festa major de Barcelona, la Mercè, més descentralitzada amb escenaris en cinc dels deu districtes de la ciutat: Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella.

El tradicional Seguici de la Mercè serà aquest diumenge al matí, i anirà fins a la plaça de Sant Jaume per veure els Balls de l’Àliga i els Gegants partint des de la Basílica de la Mercè, en la qual l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, presidirà la missa de la festivitat a partir de les 10:30 hores.

Aquesta edició compta amb un pressupost de 3,3 milions d’euros --uns 300.000 euros es destinen a la descentralització de la festa als districtes--, i comptarà amb mesures de seguretat addicionals coordinades pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Portuària.

Les mesures de seguretat, que inclouran la col·locació d’obstacles, només es comunicaran si afecten a la mobilitat i a la circulació, i no han obligat a modificar la programació que estava prevista, però sí el Piromusical, que tancarà la festa dilluns vinent i començarà amb un minut de silenci amb bengales i l’’Imagine’ de John Lennon.

A més, l’Ajuntament durà a terme el cap de setmana per quart any consecutiu un dispositiu de protecció civil per limitar l’aforament a la plaça de Sant Jaume, en la qual s’habilitaran i senyalitzaran carrers de sortida i d’entrada: Ferran, Jaume I i Bisbe seran per accedir-hi, i Call, Llibreteria i Paradís seran per sortir de la plaça.

Com a novetat, aquesta edició comptarà per primera vegada amb gots reutilitzables que es distribuiran deixant un euro de dipòsit --que es tornarà en retornar el got-- a totes les barres de bar de l’avinguda de Maria Cristina per fomentar el reciclatge i la sostenibilitat, cosa que també es farà instal·lant 15 punts addicionals de reciclatge.

Nous espais

S’incorporen com a nous espais el Parc Central de Nou Barris i el de Sant Martí i es mantenen d’altres com el Parc de la Trinitat, mentre que uns altres es recuperen, com la plaça Reial, amb concerts d’Havaneres, la rambla del Raval, amb escenaris del Barcelona Acció Musical (BAM), i el passeig Lluís Companys.

La ciutat convidada d’aquesta edició Reykjavík, estarà representada a el Mercè Arts al Carrer (MAC Festival) amb actuacions, performances i instal·lacions, i també al BAM i en l’oferta musical de la festa, que inclourà el concert ’Rumberos, pugin a l’escenari’, previst per al Festival Grec però cancel·lat per la pluja, per homenatjar la rumba del 1992 en els 25 anys dels Jocs Olímpics.

El MAC tindrà com a espai de referència el Parc de la Ciutadella; el Palauet Albéniz acollirà tres dies de circ i teatre gestual; hi haurà un ’mapping’ a la façana de l’Ajuntament; la Fabra i Coats tindrà el nou ’BAM, Cultura Viva’, i se celebraran activitats tradicionals com el correfoc i la Diada Castellera --la històrica amb colles convidades serà aquest dissabte, i diumenge hi haurà les de la ciutat--.

Més transport públic

El Metro; les línies T2, T3, T4 i T5 del Tram, i diverses de FGC funcionaran sense interrupció les nits d’aquest divendres, dissabte i diumenge, mentre que els autobusos reforçaran el servei en funció dels actes programats, i el Bicing tindrà diverses estacions tancades per motius de seguretat segons les activitats.

També es reforçaran els serveis de neteja, que augmentaran un 51% respecte a un servei ordinari, amb 284 operaris extres diaris, distribuïts en un total de 126 equips per dia, amb 122 vehicles



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia