cultura

Cultura

Niño de Elche: “L’Animal a l’Esquena és un espai molt necessari i quixotesc”

El ‘cantaor’ heterodox tanca demà al Teatre de Salt la gira de ‘7 lunas’, el seu espectacle compartit amb la ballarina i coreògrafa María Muñoz, de Mal Pelo

És significatiu que María Muñoz i Francisco Contreras, Niño de Elche, es coneguessin en el cicle Flamenc Empíric del Mercat de les Flors. D’aquella primera improvisació en comú entre la ballarina i coreògrafa de Mal Pelo i el cantaor més inclassificable van néixer “una gran connexió” i altres improvisacions, que van donar com a resultat 7 lunas, un espectacle que es va gestar en bona part a L’Animal a l’Esquena , el centre d’operacions que té Mal Pelo a Celrà, i que demà tancarà el seu periple pels escenaris amb una última representació al Teatre de Salt (18 h, 16 i 26 euros), dins de Temporada Alta .

“L’Animal a l’Esquena és un espai molt necessari i un projecte quixotesc”, diu Niño de Elche, un cantaor que ja ha demostrat de sobres que li agrada experimentar amb altres llenguatges creatius i dinamitar fronteres i etiquetes que “sempre queden petites, per desgràcia”. Sempre ha qüestionat que el cantaor tradicional no tingui “consciència física ni corporal”: vestit sovint de negre, no es mou de la cadira i tota la seva expressivitat es concentra en la veu, la cara i, com a molt, les mans o els peus, per marcar el ritme. “Els costa molt trencar amb aquestes convencions”, diu aquesta artista interessat per la performance i altres recursos escènics. A 7 lunas no queda clar sí balla, però sí que es mou –i canta i toca la guitarra (elèctrica)– en una interacció constant amb Muñoz, en la qual no falta una bona dosi d’humor absurd. “A l’espectacle no hi ha una narrativa convencional. És una trobada entre dos éssers, a priori, molt diferents, que intenten comunicar-se en un espai força neutre. En un moment en què tot està tan codificat, un plantejament tan senzill que no intenta explicar res més que la relació entre dues persones, a través de la música i el moviment, pot arribar a ser més polític que una proposta amb un discurs més explícit”, afirma Niño de Elche, un creador “força actiu a Twitter” i que sempre ha entès l’art com una forma de compromís. “El pensament crític és molt important, sobretot en una societat en què algunes idees altives fan perdre el sentit comú de molta gent”, diu. I anuncia un nou disc per al març, entre altres projectes.

Manolo García actuarà el 6 d’abril a Girona

Manolo García obrirà la primera part de la gira del 2018 el divendres 6 d’abril a l’Auditori de Girona. Serà l’única data a Catalunya d’aquest sector de la gira que, que de moment, inclou disset concerts fins al 7 de juliol, en teatres i auditoris. El dimecres 15 de novembre sortiran a la venda les entrades per a tots aquests concerts. Manolo García publicarà la primavera vinent el setè disc d’estudi de la seva carrera en solitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona