Teatre

teatre

La Sueca dona veu a les antiheroïnes de Txèkhov

L’obra, una coproducció de Temporada Alta, ja té les entrades exhaurides per a les quatre funcions programades, dues més de les previstes

L’estrena té lloc avui al cafè teatre de La Planeta

“Per què Txèkhov? Hi ha autors que sempre et ressonen per les circumstàncies vitals o externes. La meva amiga i crítica Imma Merino em va dir un dia que si mai existís una imaginària illa teatral on anés a raure, voldria que la companyia representés en sessió contínua només obres de Txèkhov. Doncs si així fos, a mi m’agradaria formar part d’aquesta companyia!”

Cristina Cervià ho té tan clar que no ha dubtat a acceptar dirigir la nova companyia La Sueca, formada per tres actrius vinculades a les comarques gironines sorgides de l’Institut del Teatre –Clara Garcés, Mireia Vallès i Lavínia Vila–, que es presenten en societat amb la proposta Els dies que vindran, que avui s’estrena a Temporada Alta.

I, insistint en la pregunta: per què Txèkhov? “Doncs perquè el necessitem, necessitem tornar a sentir la seva veu en boca dels seus personatges. I especialment necessitem reviure unes dones que ens acompanyen de fa molt i que sospitem que sempre ens acompanyaran, perquè no en podem prescindir. Necessitem tornar a sentir els seus laments, la seva reivindicació d’un món millor, les seves esperances i desencisos”, subratlla Cervià. Es refereix a les Nina, Arkàdina, Irina, Olga, Maixa, Sònia, Ània... un grapat d’antiheroïnes que han traspassat l’escena, que van influir una època i encara ho fan.

En aquest afany per revisitar aquests personatges femenins emblemàtics, La Sueca, amb Cristina Cervià a la direcció, han cosit un patchwork a base de retalls de les principals quatre obres del mestre rus (La gavina, L’hort dels cirerers, Les tres germanes i L’oncle Vània). A partir d’aquests textos, Clara Garcés, Mireia Vallès i Lavínia Vila porten a terme un muntatge que se submergeix en l’univers d’Anton Txèkhov i que, sobretot, se centra en algunes de les constants del dramaturg: l’esperança en alguna cosa millor que encara ha d’arribar a la nostra existència i la lluita per aconseguir allò que desitgem, a pesar de tot.

D’aquesta manera, amb Els dies que vindran presenten una mirada contemporània, reivindicativa i genuïna sobre els arquetips txekhovians. “Tenim ganes de treballar a partir de grans textos, obrir-los, explorar-los, extreure’n l’essència que connecta amb nosaltres i la realitat que ens envolta... sempre a la recerca d’una teatralitat pròpia i contemporània”, manifesten les components de La Sueca, mentre Cristina Cervià especifica: “No busquem la coherència narrativa i encara menys convidar els espectadors a jugar a identificar les obres de Txèkhov. Nosaltres pretenem oferir l’emoció i que el públic ja complementi el relat.”

Estrena i gira

L’obra, una coproducció de Temporada Alta, ja ha exhaurit totes les entrades de les quatre funcions programades per avui (20.30 h), demà, dijous i diumenge. Després d’aquesta estrena en el festival gironí, la companyia començarà una gira que s’iniciarà a Barcelona i continuarà a Banyoles, Figueres i Fornells de la Selva, en espera que s’hi vagin afegint altres funcions, tenint en compte l’expectació generada per l’espectacle.

LA XIFRA

44
anys va viure l’escriptor i dramaturg Anton Txèkhov, que el 15 de juliol del 1904 va morir de tuberculosi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia