Patrimoni

arqueologia

pintures rupestres

Descobert un nou conjunt de pintures rupestres als Ports

El servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat identifica 69 figures del postpaleolític i el neolític a l’interior d’un abric a Mas de Barberans

S’ha instal·lat una tanca per preservar la troballa, que ja és visitable

El Cocó de la Gralla, situat al barranc de Montpou de Mas de Barberans, conserva un important conjunt de pintures rupestres de 8.000 anys d’antiguitat. Un conjunt que el servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat va conèixer el 2014 i en el qual han estat treballant, en secret, els dos últims anys per tal de protegir, documentar i conservar la troballa que va comunicar un veí de Santa Bàrbara, Domingo Ribas. El conjunt pictòric està format per 69 figures d’estil llevantí o naturalista i que cronològicament se situen entre el postpaleolític i el neolític, com les pintures rupestres d’Ulldecona i les del Perelló.

Com totes les pintures rupestres, el conjunt pictòric de Mas de Barberans, situat dins el parc natural dels Ports, està declarat bé cultural d’interès nacional amb la categoria de zona arqueològica i es va incorporar al programa Corpus de pintures rupestres del país. “El procés de documentació de les figures i l’estudi de conservació i consolidació van ser els primers passos que vam fer”, va explicar la cap del servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura, Maite Miró. En aquest sentit, s’ha consolidat i recuperat el color de tot el conjunt pictòric, una actuació que ha permès veure figures que abans no eren observables a simple vista. També s’ha instal·lat un sistema de tancament del perímetre per garantir la conservació de les pintures davant de possibles agressions i regular-hi l’accés. I el parc natural dels Ports ha retirat la vegetació que amagava el conjunt per tal de protegir les pintures contra possibles incendis i permetre que el visitant les pugui contemplar íntegrament. Tant el parc natural com l’Ajuntament organitzaran visites guiades a les pintures rupestres.

Connexió amb Valltorta

Les pintures rupestres de Mas de Barberans representen una complexa escena de cacera en una franja estreta i llarga de 3 metres de longitud per 40 centímetres d’amplada situada a la part més alta de la paret de l’abric. “El conjunt localitzat als Ports enllaça les pintures de la Valltorta, a Castelló, amb les d’aquí; hi havia una connexió entre els dos territoris que fins ara no estava documentada. No s’havia trobat cap escena similar a Catalunya”, va manifestar Josep Castells, tècnic del servei d’Arqueologia. Les pintures inclouen 27 arquers, quatre figures humanes, tres cabres i un senglar, entre altres elements. Pel que fa als arquers de la part superior, són més grans, porten arcs i fletxes, i presenten un abillament variat, plomes i diversos ornaments al llarg del seu cos.

LA XIFRA

8.000
anys
d’antiguitat té el conjunt de pintures rupestres identificat a la zona del Cocó de la Gralla, al Montsià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia