Patrimoni

l'art de la franja

L’Aragó rebat: Sixena té les “condicions òptimes” per rebre els murals del MNAC

La jutge ha suspès el retorn de les pintures pel perill que es malmetin

El govern aragonès ha remès un escrit a la titular del Jutjat de Primera Instància número 2 d’Osca per demanar-li que aclareixi que la Sala Capitular del Monestir de Sixena reuneix unes “condicions òptimes” per albergar els frescos que ha de tornar el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Així ho ha assegurat avui la consellera de Cultura de l’Executiu regional, Mayte Pérez, en resposta a l’auto de la jutge que suspèn l’execució provisional de la sentència que ordena retornar les pintures en no haver-se acreditat des d’Aragó que la referida estança reuneix les condicions necessàries d’adequació i climatització.

En un comunicat, l’Executiu regional informa que el Departament de Cultura ja va certificar el novembre del 2016 davant la magistrada que les condicions climàtiques i d’humitat de la Sala Capitular són “perfectes” per al seu ús museístic.

La consellera ha destacat que aquest any s’instal·larà en l’esmentada sala el sistema “més avantguardista” de climatització dels quals hi ha als museus del món a fi de millorar encara més la situació “òptima” actual.

En el text remès a la jutge, que s’acompanya d’un informe tècnic, el Govern aragonès fa referència a un “error d’apreciació” per part de la magistrada respecte a les condicions climàtiques de la sala.

Des del Govern aragonès es ressalta que la decisió de la jutge de suspendre l’execució provisional de la sentència condemnatòria no afecta al “fons de l’assumpte”, l’obligatorietat de restitució de les pintures murals a la seva ubicació original.

En el seu auto, la magistrada assegurava “no posar en dubte” la possibilitat de trasllat de les pintures “sense que aquestes pateixin cap pèrdua o desperfecte”, però valorava al temps el fet que el govern aragonès no hagués acreditat encara la finalització de les obres d’adequació de la Sala Capitular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen