cultura

Diccionari en imatges de Fabra

Una obra que alterna el còmic i el relat il·lustrat fa un recorregut per la vida del lingüista que va posar ordre al català

Les dades biogràfiques de l’autor es combinen amb certes llicències de la ficció

El dibuixant de còmic Oriol Garcia Quera (Barcelona, 1967) és un especialista en el còmic històric català. Però fins ara els seus personatges gairebé sempre empunyaven una espasa: Guifré el Pilós o Jaume I. I les seves obres tenien un rerefons èpic, com els àlbums Corpus 1640: La revolta dels segadors o Barcelona 1714: l’onze de setembre. A la seva darrera obra, Pompeu Fabra. L’aventura de la llegua (Rafael Dalmau Editor), que ha realitzat amb guió de Gemma Pauné Xuriguera (Barcelona, 1966), s’ha capbussat en el XIX i el XX, segles que fins ara eren inèdits en els seus còmics. “Es tracta d’una altra mena d’èpica. Pompeu Fabra va fer una feina molt transcendent, però de caire intel·lectual.”

Quera explica que aquesta obra li ha representat un gran esforç i que per imprimir gràficament la mateixa força que tenen els seus anteriors relats ha hagut de posar l’accent en els detalls dels interiors, en els edificis i en les escenes de carrer, que són tractades amb molta cura.

Dibuixant i guionista han hagut de fer una gran feina de síntesi. “De fet no es tracta d’una biografia que expliqui fil per randa tota la vida, sinó que ens hem centrat en tres moments: quan Fabra tenia vint-i-tants, quaranta-i-tants i seixanta-i-tants.”

El còmic mostra Pompeu Fabra com una persona que des de jove vol dedicar-se en cos i ànima a l’estudi de la llengua, però lluny de ser una rata de biblioteca se’l presenta com un home inquiet i motivat per moltes altres disciplines, com l’esport i l’excursionisme. “La nostra tria ha estat oferir la imatge de Pompeu Fabra com un home obert”, diu Pauné –filòloga de formació– sobre la seva primera experiència com a guionista.

Segons l’autora dels textos, Pompeu Fabra. L’aventura del temps no és un còmic convencional. “Jo el qualifico com a híbrid perquè, a més del relat de tres etapes de la seva vida que fem en vinyetes, relliguem aquests fets puntuals amb textos amb il·lustracions que completen tota la vida del filòleg.” Aquesta fórmula mixta permet dos nivells de lectura diferents. “Pots seguir el relat del còmic sense necessitat de llegir els textos intercalats”, explica Pauné, que durant quinze anys va treballar a l’Institut d’Estudis Catalans.

L’obra ofereix un relat que, independent de la seva temàtica, té consistència com a historieta, per la qual cosa s’han afegit alguns elements de ficció. Però, no obstant, té un important afegitó didàctic. El llibre conté una cronologia amb les dates més significatives de la vida de Fabra i una extensa bibliografia sobre el tema. La publicació coincideix amb l’Any Fabra, en què se celebra el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la publicació de la gramàtica catalana normativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia