Lletres

Estimades absents

Montserrat Abelló i Dolors Bassa, absents per motius ben diferents, van ser dijous les grans protagonistes del 8è Berenar Literari de la llibreria El Cucut

El Berenar Literari de la llibreria torroellenca El Cucut és, cada dijous sant, una gran festa del llibre que, amb altres al·licients importants –els brunyols i els vins empordanesos–, atreu un públic nombrós, format en bona part per editors, llibreters i sobretot escriptors, des d’alguns que encapçalen les llistes de vendes fins a d’altres que lluiten aferrissadament per veure editades les seves obres.

Dijous, la 8a edició del Berenar Literari no va perdre aquest sentit festiu, com a avantsala de la diada de Sant Jordi –encara que aquest any quedi una mica distant–, però els temps que corren no ajuden a fer celebracions. De fet, les dues grans protagonistes del berenar no hi van poder ser presents: l’una, la poeta Montserrat Abelló, que va assistir a alguns dels primers berenars d’El Cucut –i va fer en aquesta llibreria la seva última presentació–, perquè va morir el 2014. Ara es commemora el centenari del seu naixement amb l’ Any Montserrat Abelló , que va presentar a Torroella la seva comissària, Laura Borràs, també diputada i, fins fa poc, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. L’altra gran protagonista absent de la festa va ser la consellera torroellenca Dolors Bassa, de la qual la llibretera d’El Cucut, Maria Teresa Calabús, va recordar un missatge que li havia enviat fa pocs dies, dient-li que, si res no ho impedia, assistiria al berenar. El jutge Llarena ho ha impedit, enviant-la de nou a la presó. “M’emociona molt parlar de la Dolors”, va dir l’alcalde Torroella, Josep M. Rufí, que va parlar de Bassa i els seus companys de presó i exili com a capdavanters de “la lluita per la cultura i la llibertat” del poble català. En una tauleta al davant de la llibreria es podia escriure una carta col·lectiva per enviar-li a la Dolors, “en pàgines separades i numerades, perquè a la presó no pot rebre paquets gruixuts”, com va especificar Calabús.

D’altra banda, Laura Borràs va remarcar “el compromís de Montserrat Abelló amb el feminisme i amb Catalunya, com ho va demostrar en tota la seva obra”. Fent també un paral·lelisme amb el context actual, Borràs va llegir Set, un poema que Abelló va escriure quan el seu fill estava detingut a la comissaria de Via Laietana. “Combatem tota aquesta angoixa amb cultura, per posar fi a la nostra set”, va dir Borràs a partir dels versos de la poeta. A l’acte, hi van assistir els dos fills d’Abelló, Miquel i Mireia Bofill, satisfets de veure que la seva mare parlava a través de les persones que van llegir en públic els seus versos. Com va anunciar Borràs, el 7 de juliol tindrà lloc a l’auditori Espai Ter de Torroella un recital en què diferents intèrprets posaran música a la poesia d’Abelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia