cultura

Una casa en venda

La Fundació Antoni Casamor abandona la seu de Navata i els hereus de l’escultor treuen a subhasta part de la seva obra i de la seva col·lecció d’art antic

La casa Bonhams de Londres traurà demà passat a subhasta, a la seva seu de Bond Street, un total 224 obres procedents de la Fundació Casamor de Navata, constituïda fa deu anys amb el llegat de l’escultor Antoni Casamor d’Espona (Barcelona, 1907-Raset, Cervià de Ter, 1979), escultor adscrit als cànons del noucentisme tardà dels anys quaranta i conegut sobretot com a autor de les escultures de Sant Josep i Sant Jaume de la façana de la Catedral de Girona. La major part de les peces que sortiran a licitació procedeixen de la col·lecció d’escultura i pintura antigues que l’artista va anar adquirint al llarg de la seva vida, dins la qual hi ha talles medievals i obres de les escoles espanyola i italiana del Renaixement i el barroc (la majoria, atribucions o realitzades per deixebles i seguidors), però també s’hi ha inclòs part del mobiliari noble de la casa familiar de Navata i algunes obres del mateix escultor i d’artistes contemporanis, com ara Antoni Ros i Güell, Aureli Tolosa, Josep Berga i Boada, Josep Dunyach i Josep Clarà. Fins i tot la finca i la mansió mateixa, de més de dos mil metres quadrats i datada de 1740, surt a la venda, cosa que ha despertat suspicàcies sobre el possible desmantellament de la Fundació Casamor, que ja va tardar dècades a ser constituïda tot i les disposicions testamentàries de l’escultor.

El nebot de l’artista, Carles Casamor Franquet, president de la fundació, es remet a un portaveu de la família que ha preferit no ser identificat i que assegura la continuïtat de la institució. “Simplement surten a subhasta determinades peces de l’escultor i part de la seva col·lecció privada, dins d’una operació per traslladar la seu de la fundació, que en cap cas ha cessat l’activitat”, va explicar aquesta font, que no ha volgut revelar de moment quina serà a partir d’ara la destinació de l’obra de Casamor. “Estem en vies de resoldre un conveni per fixar la residència en un altre lloc, i preferim no avançar res mentre encara no estigui formalitzat”, va excusar-se el portaveu, que tampoc va concretar si la nova seu continuarà a l’Empordà: “Només puc dir que en principi no sortirà de Catalunya.” En qualsevol cas, insisteix que la venda és una mesura adoptada per la família Casamor per facilitar l’activitat de la fundació, que “després d’uns anys durs necessitava una empenta”. El canvi d’emplaçament ha de servir, ha afegit, per garantir “més afluència de públic”.

La subhasta de la col·lecció, presentada en un extens catàleg sota el títol The contents of a Catalonian Villa. The Collection of Anton Casamor, tindrà lloc aquest dimecres a les dues de la tarda, i prèviament el nebot de l’artista presentarà els diversos lots i la casa als possibles inversors en una recepció prevista per avui mateix a Bonhams de Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda