Cultura popular

Àfrica per a la mainada

El Museu del Joguet exposa la visió difosa per cromos, còmics i begudes

La mainada d’avui encara beuen Cola Cao i roseguen Conguitos, però ja no canten allò de “Yo soy el negrito del África tropical” ni pensen que amb cada cacauet banyat de xocolata estan ingerint la closca d’algun indígena del Congo. Àfrica, fins i tot per als infants, és avui una realitat massa complexa per dissoldre-la a la lleugera amb els cereals de l’esmorzar, però per a les criatures educades sota el franquisme l’anomenat “continent negre” era una espècie de selva inexplorada on a penes hi havia arribat el xiscle de Tarzan i la caritat evangelitzadora dels missioners. Joguets, còmics, llibres d’aventures, pel·lícules i àlbums de cromos, però també les famoses banderetes i guardioles del Domund en forma de caps de negrets, van contribuir a forjar un imaginari de l’exòtic i l’aventura, organitzat sense rubor amb tots els tòpics del colonitzador blanc, que va perdurar en tota una generació de col·legials que veien en aquells paisatges exuberants poblats per feres salvatges i homes primitius més aviat una alternativa exaltant al rosari i la disciplina del nacionalcatolicisme espanyol.

Àfrica misteriosa... amb ulls de nen, l’exposició que inaugura demà el Museu del Joguet de Figueres (11.30 h) rememora aquella visió entre naïf i ofensiva, pel seu descarat eurocentrisme, a través de diversos objectes de les col·leccions de Jordi Viader (fill de l’inventor del Cacaolat), Albert Rossich, Ramon Garcia, la família Capell i el mateix museu. Els materials recollits permeten resseguir des de la imatge de les “terres d’infidels” promoguda per l’Església en les seves campanyes del Domingo Mundial de las Misiones, fins a l’acolorit exotisme que propagaven els àlbums de cromos, sense oblidar la publicitat de les begudes de cacau, els segells, els joguets i el cinema. Amb motiu de l’exposició, oberta fins a l’1 de juliol, també es presentarà el llibre escrit a propòsit per Jordi Viader, comissari de la mostra.

Coincidint amb les Festes de la Santa Creu, avui també s’inaugura al Museu del Joguet un coet fet amb més de vuit quilos de xocolata inspirat en el que va fer servir Tintín per viatjar a la Lluna. La presentació de l’obra, confeccionada pel pastisser Jordi Fàbrega, serà a càrrec del tintinòleg Joan Manuel Soldevilla (18 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia