Cultura popular

El cirurgià Joan Figueras recrearà Frederic Sirés

El prestigiós metge serà l’indià a la Fira de Begur, on representarà l’autor de ‘La gavina’ cent anys després que el músic i compositor emigrés a l’Havana

El prestigiós i reconegut cirurgià Joan Figueras, begurenc d’adopció, serà l’encarregat de recrear la figura del músic i compositor Frederic Sirés i Puig, que ara fa cent anys va emigrar a Cuba. El mestre Sirés, considerat un indià atípic, es el compositor del clàssic La gavina, que va popularitzar Marina Rossell en el seu àlbum Penyora (1978).

A Cuba, Sirés va treballar al despatx de la fàbrica de xocolata La Estrella (Compañia Manufacturera Nacional), situada a El Cerro, un raval de l’Havana. També va contribuir a la recuperació d’havaneres que es van recopilar, juntament amb la col·laboració d’Ernest Morató, en el llibre Calella de Palafrugell i les havaneres. Ara, la seva figura serà recreada per Figueras, sense cap experiència com a a actor, que va acceptar l’oferta del Grup de Teatru Es Quinze de Begur. Aquesta colla de teatre amateur té cura de l’escenificació de l’arribada de l’indià des de la primera edició de la fira.

Gran admirador

Joan Figueras és un gran admirador de Frederic Sirés. Reconegut internacionalment no només per la seva tasca professional, sinó també per la humanitària, Figueras ara fa tres anys que amb el seu equip va ser el primer a extirpar amb èxit un càncer de pàncrees. Jubilat de la medicina pública, només fa intervencions quirúrgiques puntuals i conferències arreu d’Europa.

Un home bo, un músic excel·lent

Es parla dels americanos o indians quan es fa referència als catalans que van emigrar a les Antilles a fer fortuna o moguts per l’esperit aventurer. Amb tot, malgrat que Sirés també podria ser considerat un indià, pel fet d’anar a Cuba, no sembla pas que fos així en el cas del músic i compositor. Segons expliquen els membres del Grup de Teatru Es Quinze, Sirés va ser un indià atípic en comparació al que ens tenen acostumades les llegendes que ens parlen dels triomfadors que, en tornar a terres catalanes, van deixar constància de la riquesa acumulada. En el cas de Frederic Sirés, un home bo i músic excel·lent, Cuba va ser la font d’inspiració perquè una vegada tornat a Begur, l’any 1924 ens deixés un llegat musical a través de la seva obra tocada arreu del món, La gavina, una cançó en què expressava l’enyorança d’una noia cubana que tenia un nom a propòsit per enamorar-se’n: Ofèlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia