Cultura popular

Societat

La darrera gran plaça

El tradicional correbou de Vidreres, que aquest cap de setmana arriba a la 32a edició, és el darrer de les comarques gironines, després de la desaparició dels de Torroella, Olot o Roses

La lògica porta a pensar que, tard o d’hora, el correbou de Vidreres serà objectiu dels animalistes o fins de la pròpia disputa política, com ho va ser el de Torroella de Montgrí, si bé en aquest municipi el govern, liderat per ERC-Junts, ja ho defensava. De fet, ja han caigut també el de Roses i el d’Olot. Vidreres, i mai més ben dit, és ara per ara la darrera plaça que queda a Girona en relació amb la tradició de les vaquetes.

De tota manera, a Vidreres, ara mateix, és molt impensable plantejar una festa major sense els seus correbous. I més quan aquesta festa arriba a la 32a edició. I ho torna a fer amb una infraestructura digna de veure: una plaça, muntada per a l’ocasió, amb capacitat per a 2.000 persones, va ser el lloc escollit per a l’espectacle més vistós. Una gran festa on els aficionats miraven directament als ulls a les vuit vaquetes que hi havia per a l’ocasió. D’espectacle, el que se’n diu espectacle, n’hi havia pertot arreu. Més d’una cinquantena de persones– tot homes– van córrer, saltar, mossegar el terra i rebre les trompades d’alguna de les vaquetes. Una tarima, diverses tanques, una piscina, bales de palla i un gran fanal amb una corda al centre, eren les seves proteccions. Hi van participar aficionats d’Olot, Empuriabrava o Torroella de Montgrí, en aquest cas de la Penya San Marcos. El president de l’entitat Correbous Vidreres, Francesc Sureda, explicava que l’objectiu de la festa és que la gent, tant els aficionats que baixen a la sorra com el públic, disfrutin d’un bon espectacle. Ells estan convençuts del que fan i no els espanta, si bé els sap greu el que ha passat en altres pobles. “Nosaltres no ens hem d’amagar de res, tothom pot entrar i veure lliurement què s’hi fa i com es tracten les vaquetes.” Una festa que va començar fa tres dècades, amb la col·laboració dels pagesos amb els tractors, i que des fa vint anys té una plaça que es lloga. Avui, a les 8 de matí, tindrà lloc el vistós encierro pels carrers de nucli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona