Còmic

La història en colors

Tornen Musclu & Pawel, amb el còmic ‘Basado en hechos <casi> reales’: una psicodèlica i divertida història del món

Avui fa exactament un any parlàvem en aquestes planes del debut de Musclu & Pawel, La mano de Mark Hamill hizo más carrera que él. Aquest estiu, el tàndem de dibuixants baixempordanesos ha publicat un nou llibre, Basado en hechos ‘casi’ reales, que com el primer és un volum autoeditat d’edició limitada –cent exemplars numerats– i també es va presentar en la Fira Fan de Platja d’Aro. Les diferències? D’una banda, han introduït el color en les seves vinyetes i, sobretot, han canviat de temàtica: si La mano... era bàsicament una allau d’acudits al voltant del món del cinema i les sèries –i això requeria, en alguns casos, una certa complicitat cinèfila per part del lector, si volia entendre el seu humor–, a Basado... el punt de partida és la història del món, des de la seva creació –versió científica o creacionista– fins a un futur postapocalíptic, passant per les civilitzacions més importants i alguns il·lustres protagonistes de la història en majúscules.

“Aquest llibre té una temàtica més accessible que el primer, que potser era més per a iniciats”, diu Pawel (Albert Paul), un apassionat de la història que, en aquest cas, descarta qualsevol sospita de rigor històric. Això no vol dir que tots els acudits tinguin el mateix nivell de d’intel·ligibilitat. Musclu (Gerard Valverde) destaca que un dels seus acudits favorits és aquell en què, en el capítol d’Egipte, un obelisc diu a l’esfinx: “Esfinge, tía, estás esnifando mucha arena últimamente.” I ella li contesta: “¡Bah! Qué puede pasar.” “Me n’he trobat més d’un que no l’ha entès”, diu Musclu. Dona una pista: a la vinyeta l’esfinx encara té nas...

En tot cas, aquest acudit no és representatiu del conjunt d’un llibre en què hi ha diversos tipus d’humor, “del més políticament incorrecte i agressiu al més blanc, perquè no volem encasellar-nos”. Lápices Muswel , la seva marca a partir d’aquest llibre, utilitza sovint l’humor per fer crítica social i, més concretament, de determinats comportaments, modes i tendències. Tots dos treballen conjuntament en els acudits amb les seves respectives tauletes i el WhatsApp. Ja han posat en marxa el tercer llibre, una manera molt singular: amb l’Entrenamiento Muswel, un repte que els obliga a intercanviar-se cada dia un nou acudit. Quan en tinguin uns cinc-cents a les seves respectives llibretes, en seleccionaran els cent millors. La previsió és publicar el llibre resultant l’any vinent i presentar-lo, com sempre, en la Fira Fan: una data que els obliga a posar-se les piles. De moment, Basado... es podrà trobar a les biblioteques de Platja d’Aro i Sant Feliu i estarà a la venda a Còmics 22 de Girona. No són ambiciosos, però els agradaria millorar la difusió de la seva obra. Van pas a pas: “En el primer llibre vam aprendre a dibuixar, en el segon a acolorir, i en el tercer esperem fer acudits encara més bons. Tot té un recorregut.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia