La Generalitat preveu 65 espais culturals nous al Camp i l'Ebre, valorats en uns 120 milions

El pla d'equipaments culturals de Catalunya (Peccat) marca «com a prioritat més urgent» la creació de 30 biblioteques

«Què necessitem per assegurar l'accés universal a la cultura?» Segons es desprèn del pla d'equipaments culturals de Catalunya (Peccat), que dimarts va aprovar el govern de la Generalitat i que ahir va presentar el conseller Tresserras, les comarques del Camp de Tarragona haurien de disposar de 39 equipaments culturals nous en els pròxims deu anys, dels quals 20 són biblioteques. Aquest és el servei més deficitari al territori, per la qual cosa pels pròxims deu anys se'n projecten de noves a Alcover, Reus, la Selva del Camp, la Bisbal del Penedès, Calafell, Santa Oliva, el Vendrell, l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt, el Catllar, Creixell, el Morell, els Pallaresos, Roda de Berà, Salou i Tarragona. «Cal eixamplar el parc de biblioteques», insistia el conseller.

El pla, que la Generalitat ha elaborat «d'acord amb el món local», segons Tresserras, també inclou al Camp de Tarragona set nous equipaments escenicomusicals: a Alcover, Riudoms, la Selva del Camp, l'Arboç, Montblanc, Constantí i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, municipi on justament ahir el conseller de Cultura va posar la primera pedra de la biblioteca i teatre-auditori, que es construirà en un solar municipal de 3.600 metres quadrats situat a l'entrada del nucli urbà. Pel que fa als espais d'art, se'n preveuen sis, quatre que funcionaran com a espai d'art multifuncional (a Vila-seca, Montblanc, Calafell i Valls) i dos que seran qualificats de «centre d'art complet»: un al Vendrell i l'altre a Reus, ja que, segons va dir el conseller, encara no n'hi ha prou amb l'ampliació del centre Cal Massó, que es va inaugurar la setmana passada.

El pla també inclou tres centres culturals polivalents (a l'Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt i Cornudella de Montsant) i tres arxius (a Mont-roig del Camp, Calafell i Salou).

Pagaran a mitges

L'execució d'aquest pla al Camp de Tarragona requerirà una inversió d'aproximadament 70 milions d'euros, la meitat dels quals seran aportats pel govern de la Generalitat: «La iniciativa local té el compromís del govern d'assumir el 50% del finançament», va destacar Joan Manuel Tresserras.

Aquest any mateix es preveu iniciar les primeres accions de suport als municipis per al desplegament del Peccat. Es faran tres convocatòries de subvencions: per a l'elaboració dels plans locals d'equipaments culturals, per a la redacció dels projectes executius d'equipaments culturals i per a l'adquisició d'equipament audiovisual per a la projecció de continguts digitals en equipaments culturals.

Amposta tindrà una biblioteca comarcal

GUSTAU MORENO

En el cas de les Terres de l'Ebre, el conseller de Cultura va assenyalar que la inversió prevista en el nou pla d'equipaments podria oscil·lar entre els 50 i els 55 milions d'euros. En concret, l'Ebre necessita 26 equipaments culturals nous perquè tots els ciutadans tinguen cobertes les seues necessitats «bàsiques». Són deu biblioteques noves, set espais escenicomusicals, quatre centres culturals, tres arxius i dos espais d'art. «No és que la situació actual sigui dramàtica, però pensem que es pot millorar», va remarcar Joan Manuel Tresserras. El conseller va presentar els detalls del pla durant un acte als Reials Col·legis de Tortosa, davant dels alcaldes, regidors i tècnics de cultura dels ajuntaments del territori. Quant a les noves biblioteques, el pla inclou la construcció d'una biblioteca central comarcal a Amposta, amb una superfície total que s'establirà en funció de la població, i també de tres noves biblioteques locals a Ulldecona, a l'Ametlla de Mar i a Tortosa, que tindrien entre 750 i 1.970 metres quadrats. La resta de biblioteques a construir serien les anomenades «filials», d'entre 450 i 750 metres quadrats, i s'emplaçarien a l'Aldea, Camarles, el Perelló, Santa Bàrbara, Flix i Móra la Nova. D'altra banda, els set nous equipaments escenicomusicals es construirien a l'Ametlla de Mar, Deltebre, Roquetes, Alcanar, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Gandesa. Tots serien espais especialitzats, de fins a 300 places, excepte els de Sant Carles de la Ràpita, que seria un equipament local bàsic de fins a 400 places, i el d'Amposta, que podria tenir fins a 500 places. Els quatre centres culturals es construirien a l'Aldea, Sant Jaume d'Enveja, Flix i Horta de Sant Joan, i tots quatre serien de fins a 882 m², per fer-hi activitats culturals i comunitàries. En la mateixa línia, els tres nous arxius municipals es farien a Deltebre, Alcanar i Sant Carles de la Ràpita. Finalment, els dos espais d'art es farien a Sant Carles de la Ràpita i Tortosa. El centre rapitenc seria un espai d'art multifuncional, d'uns 410 m², i el tortosí, un centre d'art complet de fins a 715 m².



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.