Art

Els ‘Damians’ Escuder

El Museu d’Història reivindica amb una exposició, que s’inaugura avui, i una mirada global, la figura del polifacètic artista gironí i militant catalanista

L’exposició capta les múltiples facetes i mostra una selecció del seu llegat artístic i documental

Avui sabem què feia exactament Damià Escuder i Lladó (1934-2011) el 27 d’octubre de 1968, ara fa cinquanta anys: participar activament en una manifestació contra la guerra del Vietnam a Londres. Un document, en aquest cas audiovisual, que denota fins a quin punt arribava la seva ferma convicció política i ideològica. Una, només, de les múltiples facetes en les quals va destacar aquest personatge polifacètic, com recull una exposició retrospectiva i reivindicativa de la seva figura, Damià Escuder. Totes les vides, que s’inaugura avui (12.30 h) al Museu d’Història de Girona amb la voluntat de fer justícia a la vida i obra d’aquest artista, poeta, filòsof, activista polític, químic, professor i guru.

Va morir fa set anys i era molt conegut a Girona, però “mai s’havia fet una aproximació global de tot el que va representar, i aquest és només un primer intent”, com destaca la comissària de l’exposició, Maria Lluïsa Faxedas, conscient que encara queden moltes coses per conèixer i explicar. La mostra es pot visitar fins al 10 de març de l’any que ve i, com remarquen la comissària de l’exposició i la directora del museu, Sílvia Planas, s’hi ha volgut “captar tant la diversitat de facetes que va exercir com mostrar una selecció del llegat que va deixar”. Formada per uns 200 objectes, entre pintures i dibuixos, fotografies, textos i poemes, pel·lícules, cartes, articles de premsa i documentació diversa, procedents dels fons familiars i de diverses col·leccions i arxius públics i privats d’arreu, la mostra desplega de forma atractiva i ben documentada un compendi cronològic de “la seva heterodòxia lligada al seu món i al seu temps”.

Ho resumeix molt bé Faxedas a través de paraules manllevades de Jordi Sobrequés: “Escuder va ser considerat un excèntric per molts, un boig per uns pocs i un geni per algun.” I amb les seves pròpies: “Va ser un home inquiet, creatiu i polifacètic que, lluny de resignar-se a viure només una vida, va decidir fer realitat la utopia de viure moltes vides alhora, i es va implicar intensament en la política, l’art, la cultura, el pensament o l’espiritualitat, sempre des del compromís amb el seu país, Catalunya, i amb el seu temps.”

Tot això i més recull l’exposició, que artísticament destaca per la disposició d’un bon grapat d’obres en forma de gran retaule, a l’estil romànic que a ell tant li agradava, al fons de la sala. Un temple artístic, però també espiritual, com a home de fe, cristià i catòlic confés.

Pau Riba i amics

A l’exposició també hi destaca un documental inèdit, protagonitzat per onze testimonis de persones que el van conèixer molt de prop i que recorden com era. De forma paral·lela, està anunciat que s’elaborarà un catàleg complementari, que es presentarà el 23 de febrer del 2019, i s’han organitzat una sèrie d’activitats com ara xerrades i dos concerts, un amb Pau Riba i l’altre de música sufí a càrrec del grup Aslan. Escuder, com es recorda a l’exposició, va estar molt vinculat al moviment musical underground promogut entre altres per Pau Riba i Sisa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda