Llibres

El Dalí més espectacular

Josep Playà signa a ‘Dalí esencial’ un recorregut per trenta accions del geni

Josep Playà rescata un munt d’anècdotes que serveixen per accionar l’univers dalinià

Segurament per la seva condició d’empordanès, però també per la passió al llarg de quatre dècades com a periodista, Josep Playà Maset (Castellgalí, 1957) ha estat un cronista d’excepció de les vides de Salvador Dalí. En dona fe a Dalí esencial. El gran provocador del siglo XX (Librosdevanguardia), un recorregut per trenta accions espectaculars del geni de Figueres. Es tracta d’un llibre amè i il·lustrat, que Playà ha volgut fer com a complement de moltes de les biografies hagiogràfiques, on s’explica gairebé tot, però no la immediatesa amb què el jove periodista va poder penetrar en el fenomen del monstre surrealista, criatura mediàtica abans que la televisió imposés la seva llei entre els humans.

Playà rescata un munt d’anècdotes que serveixen per accionar l’univers dalinià. Ho fa des dels anys de formació fins a la senectut. També aspectes poc coneguts sobre l’herència, que mostrarien la poca sintonia amb personatges de l’antiga Convergència (Pujol, Cahner, Manent o Guitart) i la simpatia per la figura de Jorge Semprún, aleshores fugaç ministre de Cultura a Madrid, i, sobretot, escriptor i activista. El llibre reconstrueix moments fonamentals, com el que va significar la gestació de la Casa Museu de Figueres o l’enterrament separat de la seva musa Gala.

Dalí esencial furga en períodes com la postguerra a França, amb l’amenaça de la bogeria dels alemanys i les relacions amb Leonor Fini i André Pieyre de Mandiargues, o la poc aclarida història amb un grup liderat pel maqui llibertari Josep Lluís Facerias. Durant el 1949, Dalí havia estat concentrat en els decorats i el vestuari per a un Don Juan del seu amic Luis Escobar i per a l’òpera Salomé, de Peter Brook. El vehicle de l’home de teatre seria interceptat pel grup d’atracadors de Facerias, que el necessitaven per fugir a França. La cosa va acabar amb un dur enfrontament contra la Guàrdia Civil en què perdrien la vida dos dels anarquistes, que no van robar els dibuixos de Salvador Dalí del maleter. Explica la llegenda que Facerias va dir a Brook: “Mister, la FAI protegeix les obres d’art.”

Tal com va sintetitzar Playà ahir, la intenció ha estat “posar al dia el món dalinià i demostrar per què segueix sent un artista tan vigent”. Un far.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona