Llibres

Arribats a bon port

Demà comença la 14a edició de BCNegra, amb la iconografia portuària com a inspiració i fil argumental d’un festival carregat d’activitats fins al 3 de febrer

Hi haurà 41 activitats en diferents espais, amb un total de 86 autors i 28 moderadors

Als periodistes sovint se’ns acusa de vendre’ns a canvi d’un canapè. No és cert. N’hi ha prou amb un passeig de deu minuts en autocar. O això va fer pensar la roda de premsa en què, fa uns dies, es va presentar la 14a edició del festival de novel·la negra BCNegra, perquè va ser multitudinària. Cal dir que molts dels assistents no eren de cap mitjà de comunicació. Tant és. L’espai era la terminal de creuers E, nova de trinca. “Volíem aconseguir un ambient com el port de Baltimore de The Wire i al final ens ha quedat més de Vacaciones en el mar...”, va ironitzar Carlos Zanón, comissari del festival per segon any.

El comissionat de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, va comentar encertadament que “el port, amb la iconografia de grues i contenidors, és un territori que és una ciutat dins d’una ciutat, amb les seves lleis i ordres; un espai privilegiat per als continguts d’intriga i misteri”. També va destacar la feina de Sònia Pulido en la imatge del festival. Autora que també va crear el disseny de la darrera Mercè.

Tot i que dijous passat i aquest cap de setmana ja s’han fet alguns actes relacionats, BCNegra 2019 comença oficialment demà dilluns, a les 17.15 h a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster de la plaça Lesseps, espai que acollirà bona part de les 41 activitats previstes. Fins a la cloenda, el 3 de febrer, també es faran activitats als cinemes Aribau, a la Sala Apolo, a l’Antiga Fàbrica Damm, a la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB) i a diverses biblioteques, entre altres espais.

L’any passat els assistents es van mantenir dins la mitjana, uns 8.500. I pel que fa al pressupost, ha conservat la moderada línia ascendent. Si l’edició del 2018 va ser de 162.000 –20.000 euros més que el 2017–, “aquest any el pressupost ha estat de 170.000 euros”, va concretar Subirats.

Zanón va voler subratllar que “la intenció és obrir el festival i el gènere a qualsevol que tingui un interès literari, no només als qui ja en són aficionats”. I com es pot ampliar la base, com ara se sol dir? Diversificant l’oferta. “L’hem volgut obrir a més expressions artístiques: poesia, còmic, música, teatre, cinema, fotografia...”, va afirmar Zanón.

Està previst que vinguin “gairebé cent autors de prestigi, d’arreu del món: el Regne Unit, l’Estat francès, Itàlia, el Senegal, l’Argentina, el Marroc, els Estats Units...”: “Volem que vinguin els autors que ens interessen, no els que estan de promoció. I si això fa que algunes editorials no hi apostin, nosaltres sí que ho fem. Perquè volem que les taules tinguin sentit, no que només siguin promoció”, va asseverar Zanón. Noms com ara Claudia Piñeiro, novel·lista argentina que rebrà el premi Pepe Carvalho dijous 31 a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament, i també Otto Penzler: “Em fa una il·lusió especial la visita d’aquest savi de la novel·la negra”, va confessar el comissari. Penzler, mític llibreter i expert de Nova York, parlarà dels clàssics del gènere divendres 1 a les 18.30 als cinemes Aribau. I molts més noms: John Banville, Leila Slimani, Ken Bugul, Ferran Torrent, David Peace, Bernard Minier, Rosa Montero, Núria Cadenes, Lisa McInerney, Toni Hill...

Els ports d’arribada

Carlos Zanón va definir que “el port és un territori obert, lliure, té les seves normes de relació, de funcionament, el seu mestissatge; hi arriben les influències i és una porta de sortida”. Per això el van triar de fil conductor i per això totes les taules tenen el denominador comú del port en el títol: ports reals, com ara Port Marsella i Port Alger, i també d’imaginaris, com ara Port Venjança i Port Retorn. A més, hi haurà una xerrada tècnica sobre el port de Barcelona amb Itziar González, Manuel Delgado i Xavier Theros, diumenge 3 a les 10 h a la FNOB.

“Com que el nexe del festival és el port, aquest any les rutes amb autors seran en golondrina, que celebren els 130 anys de funcionament”, va avançar Zanón. Les cinc rutes combinen noms com ara Andreu Martín, Jordi Basté i Marc Artigau, Rosa Montero, Màrius Serra... Cal inscripció prèvia a infoicub@bcn.cat.

Es manté la proposta, iniciada l’any passat, de dedicar una taula a un personatge, a una novel·la i a un autor. Els triats són Lisbeth Salander (l’heroïna de la sèrie Millennium, de Stieg Larsson), Total Khéops (primera part de la trilogia del francès Jean-Claude Izzo) i l’autor nord-americà Chester Himes.

Zanón també va destacar l’exposició fotogràfica 4,3 hores, que es podrà veure aquests dies a La Virreina. Mostra la investigació sobre els turistes feta pels estudiants de l’escola Elisava, amb dades com ara que els prop de 2,5 milions de creueristes que passen cada any per Barcelona hi estan una mitjana de 4,3 hores.

Una altra exposició important és Secrets de butxaca, centrada en les col·leccions policíaques de butxaca que publicava l’editorial Bruguera en ple franquisme, els anomenats bolsilibros, escrits un rere l’altre per autors que solien signar amb pseudònims anglosaxons. Es podrà veure a la biblioteca Jaume Fuster.

I encara podem comentar un combat de lluita lliure “amb ring i barra lliure de cervesa, per saber d’una vegada quina és la millor editorial de còmic de la ciutat, La Cúpula o Norma”. Tindrà lloc dimecres 30, a les 20 h, a l’Antiga Fàbrica Damm.

Com sempre, podeu consultar el programa íntegre, amb noms, dates, adreces i horaris a barcelona.cat/bcnegra

A l’entorn de Paco Camarasa

Carlos Zanón ha donat una aire renovador al festival BCNegra, més modern, divers i dinàmic, però respectant i mantenint els fonaments que Paco Camarasa ja havia construït amb bon olfacte i partint de zero.

El nou comissari va recordar Paco Camarasa, creador del festival i comissari fins que va morir, el 2 d’abril farà un any. “Passen els mesos, però encara el trobem molt a faltar”, va confessar Carlos Zanón. Per mantenir viu el record, va explicar una taula que es vol mantenir fixa a BCNegra. “La intenció és que, a partir d’ara, sempre hi hagi una taula Camarasa en què els llibreters recomanin llibres.”

Aquest any es dirà Port Camarasa, “tot i que es podria dir Port dels Bons Consells”. Tindrà lloc a l’FNOB, diumenge 3 a les 12.30 h, i hi participaran els llibreters Miguel Ángel Díaz (Somnegra), Montse Porta (Jaimes) i Antonio Ramírez (La Central). Com durant tants anys van fer Camarasa i la seva companya, Montse Clavé, a la llibreria de la Barceloneta Negra y Criminal, aquests llibreters recomanaran les millors ficcions negres i criminals dels seus prestatges.

Encara hi haurà dos actes més relacionats amb Camarasa. Es presenta el llibre Paraula de llibreter, editat per l’Ajuntament, “que recull els discursos de Camarasa en els lliuraments dels premis Pepe Carvalho”. “Tots menys el de P.D. James, perquè no va venir a recollir-lo”, va explicar Joan Subirats.

A més, Montse Clavé farà donació del llegat de Camarasa a dues bandes. La biblioteca de Montbau acull, des d’abans-d’ahir, part de la biblioteca personal del llibreter i el fons documental (cartes, articles, fotografies...) l’acollirà l’Arxiu del Districte de Ciutat Vella (l’acte oficial es farà el 29 de gener a les 18 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda