Arts escèniques

Juan Carlos Martel vol “refundar” el Teatre Lliure

El director reduirà el nombre d’espectacles i avança que la programació no girarà artísticament entorn seu “sinó de les necessitats de la societat”

Juan Carlos Martel ha presentat aquest dimecres el seu projecte pel “nou” Teatre Lliure, que comença a dirigir l’1 de febrer. Martel ha desgranat un projecte de “refundació” per fer del teatre “una casa de la cultura oberta a tothom, on no només es facin arts escèniques i la gent de Barcelona pugui venir quan vulgui”.

D’entrada, el director ha anunciat una reducció del nombre d’espectacles per temporada, paritat en les propostes artístiques, suport anual a un artista nou i no repetició de creadors el mateix curs, així com la creació de “comitès” per programar més enllà del seu criteri i oferint una visió “àmplia” i diversa de la societat. Martel s’ha compromès a fer del Lliure un teatre “necessari” per “tancar el capítol” de la convulsa sortida del seu predecessor, Lluís Pascual.

Conscient de la “crisi greu” que ha patit el Teatre Lliure (i de la qual “encara pateix la ressaca”, segons ha dit Martel), el nou director ha presentat un projecte per als pròxims quatre anys per “convertir” el Lliure en un teatre “necessari” per a la ciutat. “Tenim un repte gran, que és refundar el Teatre Lliure, i jo sol no ho faré”, ha proclamat Martel envoltat de bona part de l’equip humà de la institució.

Entre les seves propostes destaquen la de donar suport anual “almenys” a un artista nou, o que un creador no pugui repetir dos anys seguits dins la programació i, en la línia de la declaració de principis de Martel per un teatre “necessari” i amb més retorn social, que cada projecte “pugui generar” projectes transversals, que tingui incidència en el sistema educatiu, i incidència i repercussió directa en l’entorn nou titular del teatre.

D’entrada, Martel ha defensat que reduirà el nombre d’espectacles per temporada per tal de reduir “l’estrès” a què està sotmès el teatre. El nou director confia també a poder incorporar amb més rapidesa produccions internacionals presentades en festivals estivals, i també estar més atent a allò que la realitat pugui oferir per portar-ho a escena.

Martel també s’ha compromès a no dirigir més d’un espectacle per temporada —si s’escau—. D’entrada, això sí, ja tenia compromès la direcció d’un espectacle en coproducció amb el Festival Grec per aquest 2019, i segons ha dit, no en dirigirà cap altre durant la temporada 2019-2020.

Juan Carlos Martel també s’ha proposat incrementar notablement la partida de recursos propis, dels 1,7 milions d’euros actuals fins als 3 milions durant el seu mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia