Llibres

Narrativa deserta, als Recull

El president del jurat, Vicenç Villatoro, justifica la decisió per “coherència” amb el prestigi i la trajectòria dels premis

El jurat, en canvi, ha reconegut el treball d’investigació dels periodistes gironins Carlus i Víctor Gay

Per primera vegada en els seus 55 anys d’història, el premi més ben dotat dels Recull ha quedat desert. Cap de les 32 obres que es van presentar ha convençut el jurat, que, en una decisió històrica, va optar per deixar-lo sense guanyador. “És dolorós i antipàtic, però creiem que havíem de respectar i mantenir el prestigi per trajectòria que tenen els Recull”, va reblar el president del jurat, Vicenç Villatoro. Amb tot, Villatoro va reconèixer que hi havia “bones propostes” però que cap “tenia el nivell” exigit per guanyar els 2.500 euros de premi.

En el seu parlament, Villatoro va subratllar que el gran actiu dels premis Recull “és la seva trajectòria de constància i exigència”: “Això és una gran responsabilitat tant per als organitzadors com per als jurats”, va puntualitzar. Tanmateix, el president del jurat va voler agrair a uns i altres el compromís amb aquesta trajectòria, així com la voluntat de mantenir-la i ampliar-la. “Sobretot en moments com els actuals, on és imprescindible que la societat civil sàpiga conservar els pilars de la catalanitat, la convivència i l’ambició cultural que han permès al país mantenir-se fort en circumstàncies polítiques tan diferents i de vegades tan hostils”, va remarcar.

Guerra Civil i hitites

A qui sí que va premiar el jurat va ser als periodistes gironins Víctor i Carlus Gay. Pare i fill han escrit a quatre mans un treball d’investigació sobre la Guerra Civil a Blanes, que els ha dut a emportar-se el premi en periodisme. Blanes, una memòria històrica no és la primera obra que fan junts els dos periodistes. Plegats han guanyat el premi Àncora per la narració Els nens d’Oradur i el premi Jordi Comas de recerca local pel projecte El Carnaval de Platja d’Aro: origen, història i evolució. Per la seva banda, Víctor Gay ja ha guanyat també en tres ocasions un premi Recull en la mateixa categoria de periodisme. El motiu d’haver tornat a treballar plegats ha estat, segons va declarar el pare, que durant la Guerra Civil els avis d’en Carlus havien combatut en bàndols diferents. “Creiem que ens hem acostat bastant a la història, i estem satisfets perquè hem descobert coses de com va viure aquella època Blanes”, va dir.

Per la seva banda, el guanyador de poesia va ser Joan Carles González. El mataroní és la segona vegada que guanya el premi de poesia Benet Ribas, després que el 2014 va emportar-se’l pel poemari Les coses i els miratges. Al llarg de la seva vida literària ha guanyat nombrosos premis, entre els quals destaquen els Martí i Pol de Roda de Ter i de la UAB, així com el Joan Teixidor d’Olot. Ha publicat 25 llibres, i en el darrer any ha incrementat la seva producció en castellà i ha obtingut guardons al País Basc, Castella i Andalusia.

Brossa i Cuixart

A l’acte celebrat al Teatre de Blanes es va voler recordar Joan Brossa amb una obra de teatre a l’inici de l’acte, coincidint amb els 100 anys del naixement de l’artista. També es va posar veu a unes paraules que des de la presó va fer arribar el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i que va llegir una de les membres del jurat dels premis Recull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

saragossa
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
patrimoni

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona