Llibres

Crònica

Gran tradició laica

Un centenar d’autors van assistir, dijous, al Berenar Literari de la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí

Després de nou edicions, el Berenar Literari de la llibreria El Cucut , de Torroella de Montgrí és ja una de les tradicions laiques més consolidades de la Setmana Santa empordanesa. Des de la seva tercera edició, el 2013, aquesta trobada lúdica entre escriptors i lectors s’ha fet sempre el dijous sant –els dos primers anys, es va fer el dimarts d’aquesta mateixa setmana de recolliment i èxode massiu–, de manera que els moviments llunàtics de la Setmana Santa en el calendari fan que el Berenar Literari es vagi movent també per diferents dates del març i l’abril, però mai com aquest any havia estat tan a prop de Sant Jordi, a només cinc dies de la diada. Bé, no és cert: la primera edició, la del 2011, es va organitzar el dimarts 19 d’abril, per tant a només quatre dies de Sant Jordi –que aquell any va caure en ple dissabte sant–, però llavors es va triar la data amb una clara premeditació. Des que es fa el dijous sant, el Berenar Literari només havia estat gairebé tan a prop de la diada el 2014, quan va tenir lloc el 17 d’abril.

La qüestió és que, potser per la proximitat de la gran festa del llibre, aquest dijous El Cucut era ple com mai d’escriptors de tot tipus i condició. Se n’esperaven un centenar i probablement hi eren, inclosos la meitat dels qui aquesta setmana ocupen les 10 primeres posicions dels llibres més venuts de ficció en català. No en direm els noms, però es pot fer un On és Wally? amb la ja tradicional foto de grup que il·lustra aquesta crònica. Els autors dels best-sellers de no ficció ho tenien molt més complicat per assistir-hi, tenint en compte que aquest rànquing està encapçalat, ara mateix, per Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Raül Romeva, tots tres a la presó, com l’altra gran absent, la consellera torroellenca Dolors Bassa. Injustícies a part, el Berenar Literari creix, any rere any, gràcies als esforços de la Teresa d’El Cucut i el seu equip: dels 17 escriptors de la primera edició s’ha passat a un centenar en aquesta, i el més important és que molts dels autors són fidels a la cita. Mirant les fotos del 2011 i el 2019, hi trobem unes quantes cares coincidents. També algunes absències: en aquell petit grup del primer berenar hi havia Montserrat Abelló, que va morir tres anys després.

Dijous, aquest acte informal que s’obre amb l’única formalitat d’uns breus parlaments institucionals –la directora territorial de Cultura, Carme Renedo; el president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, i l’alcalde de Torroella, Josep M. Rufí– va tornar a ser una animada festa amb brunyols casolans i cerveses, vins, infusions i olis de km 0, en què els autors i autores només tenen dues obligacions: atendre els lectors que volen una dedicatòria i fer-se la foto de grup, sempre a les 6 de la tarda i a la petita plaça que hi ha davant de la llibreria. Una gran tradició que, el 2020, arribarà ja a la desena edició. S’haurà de celebrar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda