Cinema

Fire!! honora els lluitadors

La 24a Mostra de Cinema Gai i Lesbià ofereix films reivindicatius i de qualitat

e

A finals de juny del 1969, ara en farà 50 anys, es van produir a Nova York una sèrie de manifestacions espontànies i violentes contra la batuda policial al local d’ambient gai Stonewall Inn, al barri de Greenwich Village. Conegudes com els disturbis de Stonewall, són un referent de la lluita pels drets LGTBI. Set anys després, Armand de Fluvià va fundar a Barcelona el Casal Lambda, primer centre LGTBI de l’estat. Les lluites d’aquest col·lectiu a la Barcelona dels setanta també van ser un referent per als EUA, tal com reflectia Em dic Harvey Milk (2008), de Gus van Sant.

El Casal Lambda va crear el 1995 “una mostra per sortir del casal i contribuir a la visibilització del col·lectiu LGTBI”, explica Antoine Leonetti, director de Fire!! - Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià, que se celebra entre el 6 i el 16 de juny a Barcelona, amb l’Institut Francès com a seu principal. El cartell, l’espot i el lema de la 24a edició són un homenatge als lluitadors que es van manifestar fa 50 anys als disturbis de Stonewall. “Va ser la primera revolta del moviment LGTBI tal com el coneixem ara, hem volgut fer un homenatge als primers lluitadors.”

Lluites necessàries

Les seves lluites, malauradament, no han perdut encara el sentit. “Aquesta edició està dedicada als primers lluitadors i als lluitadors d’ara”, diu Leonetti, que explica l’origen de l’eslògan d’enguany, Ni un pas enrere: al febrer l’Ajuntament va obrir un nou centre LGTBI a Barcelona, “el primer públic que hi ha al país i un dels primers del món”. Una setmana després va ser objecte d’un atac feixista, i “el lema va sorgir de manera espontània en una protesta que es va fer, l’endemà”.

La mostra Fire!! ha programat aquest any 16 llargmetratges, 9 documentals i 27 curts, escollits amb dos criteris, segons explica Antoine Leonetti: “Que les pel·lícules puguin ser vistes per tothom, que no siguin especialitzades per a un públic LGTBI, i que tinguin qualitat; moltes han passat per grans festivals com la Berlinale, Canes, Toronto...”

El film de ficció sud-africà Kanarie inaugura dijous la mostra, en què destaquen també Sauvage, Cubby, Darkroom, Riot i els documentals An army of love, Transmilitary, Alone in the game, The ice king i Making Montgomery Clift.Onze convidats (directors, productors...) vindran a presentar les seves pel·lícules. La Mostra de Cinema Gai i Lesbià incorpora dues novetats, en la 24a edició: un programa educatiu per a instituts, a l’Institut Francès (12 i 13 de juny), amb projecció i debats amb alumnes, i una nova seu, l’esmentat centre LGTBI de Barcelona (al carrer Comte Comte Borrell, 22), que acollirà una sessió de curtmetratges. També dins de la mostra, els cinemes Girona acolliran un cicle de cinema asiàtic. Fire!! en gira portarà un dels títols d’enguany, L’animale, a Terrassa i Reus, i la pel·lícula Air a Santa Coloma de Gramanet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia