Arts escèniques

Prohibit fer riure... o no

‘La gran ofensa’ és l’espectacle que obrirà el festival d’humor Singlot de Sant Feliu de Guíxols, interpel·lant l’espectador perquè posi els límits de l’humor

L’obra va ser premiada l’any passat en el Singlot amb el guardó Terrat Nou Talent

L’espasa de Dàmocles és allargada i les recents actuacions judicials porten molts artistes a mirar contínuament cap amunt. Músics com Valtonyc han estat condemnats a la garjola per la lletra d’una cançó. Dos titellaires van anar-hi, a la presó, per una sàtira política. Guillermo Toledo està pendent de judici per “cagar-se”, literalment, en Déu i la Verge. Dani Mateo va ser imputat per mocar-se amb una bandera d’Espanya. I revistes i programes d’humor com El Jueves, El Mundo Today o La competència els han requerit a l’Audiencia Nacional per “fer acudits subversius i pseudoterroristes”. Poca broma.

O molta. Perquè l’humor, com l’art, no té aturador i són molts els que continuaran jugant amb els límits, desplaçant-los amunt i avall per tal de fer allò que saben: fer riure. O com La Bendita Compañía, premiada amb el Terrat Nou Talent en la passada edició del Singlot Festival i que aquesta edició serà l’encarregada d’inaugurar-lo, el 4 de juliol (20.30 h), amb l’obra guardonada, La gran ofensa. Precisament, es tracta d’una comèdia, coproduïda per El Terrat, que, dirigida per Oriol Pérez i Serapi Soler, interpel·la l’espectador preguntant-li si els límits de l’humor existeixen. S’ha de processar algú per un acudit? Cal censurar la comèdia? Es pot fer humor de qualsevol tema? són algunes de les preguntes que plantegen a escena personatges com els de Sergio (Cristian Valencia) i Bernat (Dani Amor), dos còmics que estan començant a destacar en el complicat món de la comèdia i, quan sembla que tot va sobre rodes Mateu (Artur Busquets) els demanda per un dels seus acudits. Amb l’ajuda de Maria Pilar (Betsy Túrnez), una advocada de dubtosa reputació, els protagonistes intentaran no acabar a la presó i que l’opinió pública no acabi amb ells.

Els autors opinen

Però, es pot fer humor de tot?, tal com pregunta el mateix subtítol de l’obra. Què en pensen els seus autors? Qui es mulla primer és una de les actrius de l’obra, Betsy Túrnez (El Rei Borni, Ocho apellidos catalanes) que diu “encaminar-se pel sí”, perquè com explica “els límits els posa cadascú, perquè el que a mi em pot fer riure al del meu costat no tant”. Dani Amor, intèrpret i coautor del text, creu que la pregunta és “tramposa” i insisteix a mantenir en suspens una pregunta que no té tan fàcil resposta posant com a exemple com de fàcil és fer comentaris a les xarxes socials però no tant situar-se com a jutge a l’hora de marcar aquests límits ni de decidir si algú ha d’anar a la presó per segons quina opinió. “El punt de pressió màxim és si has de ser processat per això i aquí és on incidim en l’obra”, remarca.

La gran ofensa es veurà prèviament en la Muestra Internacional de Teatro Cómico y Festivo de Cangas do Morrazo (MITCFC), que està agermanat amb el Singlot, amb el qual “comparteix el caràcter festiu, obert al carrer i al mar; dos dels escassos festivals a Europa que celebren la comèdia”, destaca Mercè Puig, una de les responsables d’El Terrat. Al llarg de les darreres edicions, més de 6.000 espectadors i més de 200 agents del sector professional s’han reunit a la Costa Brava, per gaudir de l’humor i la comèdia.

Singlot 2019

Un any més el Singlot irromprà a Sant Feliu de Guíxols (del 4 al 7 de juliol) amb els millors representants de la comèdia i amb la presentació de nous talents. A més de l’obra inaugural, es representaran There was a fiesta (at Carnegie Hall), Tarda Podcast, Nadie sabe nada, Las cosas extraordinarias, Bona gent, l’equip del programa La resistencia, l’actor Quico Cadaval i Hem de parlar, nene , amb monòlegs de Rubianes interpretats per Buenafuente, Berto Romero, Carles Latre, Joan Lluís Bozzo i Albert Om.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia