Cultura popular

La Patum homenatja el gènere femení amb un salt de Maces protagonitzat únicament per dones

La incògnita d’enguany serà veure com afecta la coincidència amb Sant Joan per l’afluència de públic

Les campanes ressonen a la plaça de Sant Pere a les 12 en punt i el públic anhela amb impaciència l’inici de la Patum de Lluïment . Es tracta del segon dia d’una nova edició de la festa de Corpus berguedana, però és la primera ocasió en què es poden veure totes les comparses juntes -a excepció dels Plens que es veuran aquesta nit.

Enguany, el protagonisme se l’han endut les dones amb un salt de Maces íntegrament femení, un homenatge al que van fer vuit berguedanes el 29 de maig de 1960.

Aquest dijous, Isabel Cardona, una de les pioneres, ha vist la Patum des del balcó de l’ajuntament. Ella va viure la gesta d’una manera “molt normal” i s’ha mostrat orgullosa d’haver pogut participar-hi “com una berguedana més”.

La incògnita d’aquesta edició serà veure quina és l’afluència de públic a una festa que acostuma a ser multitudinària però que enguany coincideix amb Sant Joan.

Isabel Cardona és una de les vuit dones que el 29 de maig de 1960 va participar d’amagat en un ball de Maces íntegrament femení. Fins que en acabar de saltar no es van treure la màscara, la gent que omplia la plaça de Sant Pere no va saber que eren dones, un fet inèdit.

La gesta va servir a les dones per començar a reivindicar-se en una festa que era molt masculina. Fins llavors, les dones havien tingut algun tipus de presència però mai d’una manera tan notòria.

En la Patum de Lluïment d’aquest dijous se’ls ha volgut retre un homenatge i el salt l’han tornat a protagonitzar vuit dones. D’entre aquelles que han saltat, cinc ja formen part de la colla i tres han debutat a la plaça per primera vegada.

Isabel Cardona ha explicat que l’oferta per saltar la Patum li va venir molt de nou, però no va dubtar ni un segon a dir que sí, “sense reflexionar-hi”.

La saltadora ha relatat que no ho va explicar a ningú, ni a la seva parella amb qui començava a festejar. L’excepció va ser el seu pare, una persona “molt patumaire” a qui va voler fer partícip.

“Va ser una sensació molt emocionant, d’haver format part de la Patum de veritat”, ha explicat Cardona. “Va ser molt bonic i és un acte que m’ha acompanyat tota la vida”, ha afegit.

Sobre la repercussió que va tenir el fet, Cardona ha explicat que no es va fixar ni amb la cara que va fer la gent de la plaça quan es van treure la màscara. “Jo estava terriblement contenta”, ha explicat sense voler donar la importància que realment tenia un gest com aquell als anys 60.

Una altra de les novetats de la Patum que s’ha posat de relleu aquest dijous a la plaça han estat els vestits que estrenava la comparsa dels Nans Vells. El nou vestuari, inspirat en els miquelets de Catalunya, ha sorgit d’un treball de recerca que ha liderat l’historiador berguedà Albert Rumbo.

Els vestits mantenen l’essència, però són molt més pràctics per moure’s. A més, la principal avantatge és que n’hi ha de diferents talles, cosa que permet adaptar-los a les característiques físiques dels diferents saltadors. Els Nans Vells són del 1853 i van ser una regal a la ciutat de Ferran Moragues, diputat a Corts del districte de Berga quan optava a la reelecció al càrrec.

Pel que fa a les incidències registrades fins al moment, els Mossos d’Esquadra han realitzat 339 proves d’alcoholèmia, quatre de les quals han donat positiu. A més, la Creu Roja ha realitzat 63 assistències, de les quals cap s’ha hagut de derivat a l’hospital comarcal Sant Bernabé.

Aquesta nit serà el torn de la Patum Completa amb els salts de totes les comparses a la plaça Sant Pere, amb especial atenció a la comparsa de Plens, una de les més esperades pel públic, que omple de foc la plaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona