Altres

Quan la cultura ens salva

L’escriptor Jaume Cabré i l’editora Maria Bohigas, entre els Premis Nacionals de Cultura entregats ahir

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va presidir ahir l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2019 al Teatre L’Artesà, del Prat de Llobregat.

Convocat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), es concedeix anualment a figures i entitats que contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compartida que desenvolupen. Enguany s’han reconegut quatre entitats i sis personalitats de les lletres, el patrimoni, les arts visuals, la música, la cultura popular i la gastronomia. Entre els guardonats hi figuren l’editora Maria Bohigas; el novel·lista Jaume Cabré; el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; la Federació d’Ateneus de Catalunya; la fira d’espectacles literaris Litterarum de Móra d’Ebre; la historiadora Josefina Matamoros; el Museu de Lleida; la pianista i compositora Clara Peya –que va reivindicar la seva condició de lesbiana–; l’artista Josep Ponsatí, i la cuinera Carme Ruscalleda.

La gala, dirigida per Anna Rosa Cisquella i produïda per la companyia Dagoll Dagom, va ser conduïda per l’actor Pep Cruz. Entre les actuacions, Alfred Garcia –una de les figures del moment i originari del Prat–, Les Impuxibles, Roberto G. Alonso i Carme Canela. Entre els guardonats, Cabré va fer un discurs centrat en els presos i els exiliats, per haver fet “allò que nosaltres els vam demanar”. Va tenir un titular amb “la cultura ens salva”: “Si som capaços de reflexionar després d’una lectura, vol dir que estem oberts a la vida.” De Jaume Cabré, el jurat del Conca va destacar que el premi anava “per la seva prolífica i rica trajectòria literària a través d’una obra narrativa de gran rigor conceptual i literari que ha anat plasmant-se en més d’una vintena de llibres, pels quals ha rebut els principals premis del país. La seva obra ha estat traduïda a una trentena de llengües, amb un gran ressò internacional.”

L’editora Maria Bohigas, que ha ressuscitat el Club Editor històric, va fer una reivindicació del moment actual de la literatura catalana amb l’empenta i el to apassionat que la caracteritza.

L’acte de lliurament dels guardons es va tancar amb un parlament institucional de Quim Torra. Quan el president va començar a parlar, l’anècdota va sorgir des de l’amfiteatre. Un espontani romanès va protestar per un desnonament d’un fotògraf ahir mateix. L’home va afirmar que la gent que té la panxa buida també tenien dret a la cultura. Tot i desconèixer el tema, Quim Torra va prometre que esbrinaria el problema per intentar solucionar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia