Còmic

Els còmics triats per la crítica

L’associació de crítics de còmics fa una llista de les historietes que considera essencials aquest any

La novel·la gràfica s’imposa per damunt d’altres generes com ara l’humor o l’aventura

Per orientar el lector, les institucions culturals i les biblioteques, l’organització estatal Asociación de Críticos y Divulgadores de Cómic de España (ACDCómic) elabora cada semestre una llista d’obres de còmic que han estat publicades al mercat espanyol del gener al juny que consideren “essencials” per conèixer i seguir l’evolució del còmic. S’han triat vint novetats i cinc reedicions en votacions dels socis, en una primera fase, i en una segona tanda una comissió de set especialistes ha afegit deu títols més. En total, 30 novetats i 5 reedicions.

Entre les triades hi ha Ventiladores Clyde (Salamandra Grafic), del canadenc Seth, una excel·lent obra que parla del pas de la vida i que va presentar l’autor a Barcelona no fa gaires dies. La mateixa editorial va publicar un altre dels essencials que s’ha convertit en tot un fenomen: Sabrina, de Nick Drnaso.

La presència cada cop més normalitzada de dones dibuixants queda palesa en la tria, que inclou Ocultos (Astiberri), de Laura Pérez; Irmina (Astiberri), de Barbara Yelin, que parla d’una noia que fuig d’Alemanya als anys 30 per començar una nova vida a Anglaterra; Carne de cañón (La Cúpula), d’Aroha Travé, amb personatges lumpen en un context encara més lumpen; Laura Dean me ha vuelto a dejar (La Cúpula), de Mariko Tamaki i Rosemary Valero-O,Connell, que tracta d’un amor lèsbic que pren signes de toxicitat, i En un rayo de sol (La Cúpula), de Tillie Walden, una història d’amor gens fàcil

L’última obra del terrassenc Pep Brocal Inframundo (Astiberri) figura en la llista dels essencials amb una història de recorregut llarg que passa de la placidesa domèstica a la angoixa d’un món que creiem mental però que té un reflex físic. Aquesta llista, quan es complementi amb els essencials del segon semestre del 2019 i amb una ressenya crítica de cada obra, es publicarà en forma de llibre.

Pel que fa als gèneres, en destaquen, tot i tractar-se d’una denominació genèrica, les anomenades novel·les gràfiques. Però hi trobem també obres de superherois com ara Los enemigos superiores de Spiderman (Panini), de Nick Spenceri Steve Lieber, i Veneno (Panini), de Donny Cates i Ryan Stegman. Entre les reedicions hi ha el clàssic de Carlos Trillo i Horacio Altuna Charlie Moon (Astiberri); una de les obres fundacionals de la novel·la gràfica: Epiléptico, de David B, i un integral d’aventures: Isaac el Pirata (Norma Editorial), de Christophe Blain.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia