Cultura popular

MARIA VILLEGAS

REGIDORA DE CULTURA DE L’AJUNTAMENT DE GRANOLLERS

“Tots els actes de la festa surten del poble i estan fets per al poble”

Filla de pares Blaus, formava part de la junta directiva dels Blancs fins fa dos mesos i aquests dies viu la seva primera festa major de Blancs i Blaus com a regidora de Cultura de Granollers

Per què Blancs i Blaus?
Això va néixer l’any 1983. Uns joves del poble tenien la inquietud d’animar la festa perquè es venia d’una època en què anava de baixa. Van començar a buscar la manera de recuperar algun element de cultura popular i no van acabar de trobar res d’això, però sí que van trobar una idea inspiradora, que parlava de la competició entre dos rajolers, i a partir d’aquella idea es va crear tot un model competitiu. En aquell moment no visualitzaven l’envergadura que podia tenir, però el model de Blancs i Blaus va començar a créixer i avui encara funciona i ja fa 36 anys.
Quina és la clau de l’èxit?
És un model participatiu, tots els actes de la festa surten del poble i estan fets per al poble. Cada any és la ciutadania qui proposa i fa els actes. Per això s’ha mantingut.
Quin tipus de competició hi ha?
La festa té dues parts, una són proves de competició instaurades de fa anys i la part de la resta d’actes que preparen Blancs i Blaus durant tot l’any. La competició més històrica és la rajolada. El rajoler Blanc i el rajoler Blau fan tres tipus de rajola. Aquest any serà especialment emotiu perquè no hi serà l’Amador Galí, que va ser el rajoler Blanc de 1985 a 1995. També hi ha l’estirada de corda, la passada de rajoles, una matinal de competició amb diferents tipus de jocs i el llançament de rajoles. Hi ha un jurat que decideix qui guanya la festa i fa uns anys que es va arribar a un consens i es va decidir que per triar guanyador comptaven tant els actes de competició com la part organitzativa.
És la seva primera festa major com a regidora. La viurà de forma diferent?
Crec que sí que serà molt diferent. Més que res perquè fins que vaig agafar el càrrec de regidora estava a la junta directiva dels Blancs i ho vivia molt intensament. Ara he fet un pas a un costat i tinc les dues visions, la de viure la festa des de dintre i tota la part de saber moltes coses de funcionament intern de l’administració, de com s’organitza la part tècnica. Tenir un peu a cada banda és positiu.
Ara li toca ser neutral?
Els regidors, les regidores i l’alcalde sempre tenen un color, perquè a Granollers tothom és d’un color o altre. Tothom sap que soc molt blanca, però sempre que em trobo amb les colles com a regidora ajudo els Blancs i els Blaus de la mateixa manera. Els recursos són els mateixos per a les dues colles, entre tots construïm la festa major.
Formarà part del jurat?
Aquest any el jurat serà exclusivament popular. Les colles van proposar un jurat de set persones anònimes que no es coneixen entre elles fins al dia del veredicte.
A Granollers es neix Blanc o Blau?
Hi ha una mica de tot. Si els teus pares són Blancs o Blaus, segurament et posaran un mocador del mateix color. També hi ha parelles mixtes i també hi ha qui ho tria. Jo de petita era blava perquè els meus pares eren Blaus i estaven molt implicats en la festa, però de més gran vaig decidir canviar de color i em vaig fer blanca i ho soc des de fa més de 18 anys. Cadascú és lliure de decidir si vol ser Blanc o Blau. Al final la qüestió és participar.
Aquest sistema de participació no exclou la gent de fora?
El que s’intenta és que tothom que arriba es defineixi amb un color o l’altre. És una festa que dura nou dies però s’hi treballa tot l’any. Si ets de fora o no estàs implicat en la preparació, no vius les festes de la mateixa manera però tots els actes estan oberts a tothom que hi vulgui participar. Tothom és benvingut.
Les victòries de Blancs i Blaus estan igualades?
Hi ha més victòries de Blaus. L’any passat van guanyar Blaus però hi havia hagut tres victòries seguides de Blancs. Ara els Blaus volen seguir al capdavant i els Blancs volen recuperar el lideratge. Hi ha una competició que no acaba mai.
Què és el que no es perdrà de la festa?
Intentaré no perdre’m res, tot i que costa. Cada any la festa creix més en diversitat i en alternatives i amb més qualitat. Al repte de diumenge segur que hi seré i miraré de ser també a tots els actes tant de Blancs com de Blaus.
Què li agradaria poder fer per la festa de Blancs i Blaus com a regidora?
M’agradaria que la festa arribés a públic que encara no hi participa al cent per cent, intentar buscar formes d’arribar als barris, perquè és una festa històrica molt del centre del municipi. Mirarem que continuï essent un model de participació i treballarem amb les dues colles. La major part de la gestió cultural es fa des de la societat civil. Hem d’apostar perquè continuï sent així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia