Cinema

Crítica

cinema

En espera d’una revelació

Rhomer és el gran ascendent de la pel·lícula, i concretament, ‘Le rayon vert’

Després d’ensenyar-li el pis que li deixarà durant el mes d’agost mentre ell se’n va de Madrid, un personatge comenta a l’heroïna del nou film de Jonás Trueba que prepara un article sobre Stanley Cavell, mort el juny de l’any passat, explicant-li que aquest filòsof nord-americà va escriure un llibre, Pursuits of happiness, sobre les “comèdies de remarriage”, aquelles pel·lícules glorioses generalment amb Katharine Hepburn en què una parella, havent-se separat, es reconcilia. Aquesta citació, pròpia d’un membre d’una família tan cinèfila com els Trueba, no deu ser aliena al fet que Eva (interpretada per Itsaso Arana, co-guionista d’aquest film, que amplia la col·laboració amb el director encetada com a actriu a La reconquista) busqui la felicitat sentint una ferida amorosa que s’insinua en la trobada casual amb el seu ex-xicot, encarnat per Francesco Carril, una presència recurrent en el cinema de Jonás Trueba. Tanmateix, el gran ascendent de La virgen de agosto és Rohmer i, més concretament, Le rayon vert.

Com la Delphine de Le rayon vert, Eva sembla fràgil, tot i que no tan a frec del plor com el personatge interpretat per Marie Rivière, vivint un temps d’incertesa, però també d’esperança. Això perquè, com altres joves rohmerianes, sembla en espera que passi alguna cosa, que s’esdevingui una revelació que compleixi un desig expressat amb una cita de Rimbaud que encapçala Le rayon vert: “Que arribi l’hora en què els cors s’apassionin.” A diferència de Delphine, que sent la necessitat de marxar de la seva ciutat (París), Eva resta a Madrid, si bé desplaçant-se cap a un altre barri, La Latina, mentre s’hi preparen les festes de San Cayetano, San Lorenzo i La Paloma. Eva, de fet, transita per la geografia urbana on Trueba ha rodat els seus films anteriors. En espera d’una revelació, sense que tal cosa s’anunciï de manera explícita, Eva passeja, coneix persones, a vegades s’avorreix, com ho pot fer l’espectador, i a vegades s’emociona, com potser també ho pot fer l’espectador, fins que s’adona que li passen coses extraordinàries.

La virgen de agosto
Director: Jonás Trueba. Intèrprets: Itsaso Arana, Vito Sanz, Joe Manjón
Estat espanyol, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda