Cinema

Indústria que recicla

Hollywood torna a apostar per seqüeles, ‘remakes’ i superherois en l’oferta dels pròxims mesos. L’episodi IX de ‘Star Wars’ i ‘Joker’, entre els títols més esperats

Terminator, els àngels de Charlie i les princeses de ‘Frozen’ tornen als cinemes
Allen, Polanski, Guédiguian, Loach i el coreà Bong Joon-ho estrenen film els pròxims mesos

Hollywood és una indústria que s’alimenta de materials reciclats. És una manera elegant de referir-se a una tendència de la indústria cinematogràfica nord-americana: arriscar poc amb fórmules repetitives que ja han provat la seva eficàcia, que es repeteix any rere any. La caiguda d’un 10% de la recaptació mundial durant el primer semestre del 2019 ha aixecat algunes veus crítiques des de la mateixa indústria (sobretot de l’exhibició). Una vegada més, però, som aquí comentant les novetats cinematogràfiques, bona part de les quals són seqüeles, remakes, reboots i cinema de superherois, les veritables estrelles del segle XXI.

Al capdamunt de la llista dels més esperats, i no només pels seus nombrosos fans, hi ha Star Wars: l’ascens de Skywalker. L’episodi IX de la saga galàctica, que tanca la tercera trilogia, està protagonitzat pels mateixos actors dels dos films anteriors: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega i Oscar Isaac. J.J. Abrams torna a dirigir aquesta superproducció, en la qual Rey, Finn, Poe i companyia s’enfrontaran de nou al Primer Orde, liderat per Snoke, que pretén conquerir la galàxia i eliminar l’últim jedi.

Tot i que estrictament Joker pertany a l’univers dels superherois (va néixer a DC Comics com a oponent de Batman), Joaquin Phoenix, juntament amb el director Todd Phillips (Ressaca a Las Vegas), ha creat un personatge atípic, un clown torturat, sobretot a partir del treball interpretatiu de l’actor, més que no pas amb els habituals efectes especials. Els elogis li han plogut a la Mostra de Venècia, on s’acaba de presentar, i, vist l’entusiasme d’alguns crítics, és sens dubte un dels títols més esperats de la tardor. Arribarà als cinemes el 4 d’octubre.

Dues seqüeles

En l’apartat de seqüeles, Walt Disney, l’estudi més important de Hollywood (propietari també de la saga Star Wars), en proposa dues. Maléfica: maestra del mal recupera Angelina Jolie en el paper de la fada amb el cor endurit de fa cinc anys. Frozen va esdevenir, fa cinc anys, la pel·lícula animada més taquillera de la història. Cap altre títol ha estat capaç de batre-la. Ja veurem si ho fa la seva seqüela, Frozen II, que arribarà als cinemes el 22 de novembre. La nova pel·lícula descobrirà part del passat de les protagonistes, Elsa i Anna, i presentarà el personatge de la seva mare, que no havia sortit en el film original.

En la llista de novetats de Hollywood, destaquen tres remakes o, per utilitzar la terminologia nord-americana, tres reboots. En resum, es reinicia la saga amb nous actors i director, reaprofitant els ingredients que funcionaven. El 29 de novembre s’estrenarà Los ángeles de Charlie. Les famoses agents havien saltat des de la sèrie televisiva dels anys setanta als cinemes l’any 2000 amb Cameron Díaz, Drew Barrymore i Lucy Liu. Els temps canvien i ara és una dona, Elizabeth Banks, qui dirigeix les noves heroïnes femenines, encarnades en aquesta ocasió –en personatges diferents– per les actrius Kristen Stewart, Naomi Scott i Ella Balinska.

Després de la trilogia protagonitzada per Arnold Schwarzenegger, de Terminator Salvation i d’un nou film protagonitzat per l’actor austríac, Terminator: génesis, la saga torna als cinemes el 31 d’octubre amb Terminator: destino oscuro. Dirigeix Tim Miller (Deadpool) i hi tornen a aparèixer Schwarzenegger i Linda Hamilton.

La guerra del Pacífic

Roland Emmerich (Independence day, 2012) recupera una batalla decisiva de la guerra del Pacífic ja vista als cinemes a Midway, que s’estrena el 31 d’octubre. Els efectes visuals digitals tenen un paper clau en la recreació d’aquesta important batalla de l’any 1942, en què es van destruir fins a cinc portaavions i centenars d’avions.

Enmig de tant múscul industrial, un grapat de veterans cineastes d’autor trobaran també el seu lloc en la cartellera. Woody Allen, després de les polèmiques, podrà estrenar finalment el 4 d’octubre Día de lluvia en Nueva York, pel·lícula enllestida des de fa temps, que està protagonitzada per Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gómez i Jude Law. També esquitxat per polèmiques en la Mostra de Venècia, que se celebra aquests dies, Roman Polanski estrenarà el 13 de desembre El oficial y el espía (J’accuse), una reconstrucció del cas Dreyfus a la França del 1894. Robert Guédiguian (Marius i Jeanette) estrenarà Gloria mundi el 29 de novembre; el cinema combatiu de Ken Loach torna a les pantalles amb Sorry, we missed you (31 d’octubre), i la darrera Palma d’Or, Parásitos, del coreà Bong Joon-ho, arriba a les sales el 25 d’octubre.

Esperant Ballús, De la Orden, Amenábar...

Mentre ja enllesteix un nou documental de creació, Sis dies corrents, Neus Ballús estrena als cinemes el seu primer llargmetratge de ficció, El viatge de la Marta. Compte que ha canviat el títol: va passar per la Berlinale i Màlaga com a Staff only. Els protagonistes són Sergi López i la jove actriu Elena Andrada, en els papers d’un pare i la seva filla Marta, que es troba en plena crisi d’adolescència. Durant un viatge familiar al Senegal, la noia fa amistat amb dos nois del país i entra en contacte amb un món totalment diferent del que coneixia. La pel·lícula s’estrenarà el 25 d’octubre i compensarà, almenys en part, l’escassa presència de produccions catalanes en els propers mesos.

També ajudarà a compensar-ho l’estrena, el 20 de setembre, de Barcelona 1714, després d’una postproducció que s’ha allargat sis anys. Rodada entre el 2013 i el 2014, aquesta pel·lícula està dirigida per Anna M. Bofarull i té com a protagonistes Bernat Quintana i Alba Brunet. Guerra, amor, passió, traïció i resistència són alguns dels ingredients d’aquesta producció rodada en català i ambientada en la guerra de Successió, fa 300 anys.

Abans, el 13 de setembre, arriba als cinemes Litus, una comèdia dramàtica dirigida per Dani de la Orden i protagonitzada per Quim Gutiérrez –premiat a Màlaga–, Belén Cuesta, Adrián Lastra, Miquel Fernández i Marta Nieto. El director de Barcelona, nit d’estiu ha rodat en castellà, en un registre més dramàtic del que és habitual, el retrobament d’un grup d’amics després que un d’ells se suïcidés uns mesos enrere.

Pel que fa al cinema estatal, els propers mesos venen marcats pel retorn de tres cineastes consolidats amb pel·lícula nova sota el braç. Alejandro Amenábar (Tesis, Los otros, Mar adentro) estrena el 27 de setembre Mientras dure la guerra, una de les tres pel·lícules precandidates a representar l’Acadèmia del Cinema Espanyol als Oscar. Karra Elejalde hi interpreta Miguel de Unamuno quan, l’estiu del 1936, va donar suport públicament a la revolta militar feixista liderada per Franco. Eduard Fernández acompanya Elejalde al capdavant del repartiment. Rodrigo Sorogoyen (Que Dios nos perdone, El reino) estrenarà el 15 de novembre Madre, després de passar per la Mostra de Venècia. Marta Nieto hi interpreta una mare que va perdre el seu fill, i Àlex Brendemühl n’és un dels actors. Benito Zambrano (Solas) estrenarà el 22 de novembre Intemperie, film que combina el drama i el thriller amb Luis Tosar i Luis Callejo al capdavant del repartiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia