Llibres

El sostre és el cel

L’editor Joan Carles Girbés serà el nou president de la Setmana del Llibre en Català que ahir va tancar amb més assistència tot i el contratemps de la pluja

L’Ajuntament demana a la Setmana reduir espai per preservar les muralles

Tot esperant les xifres exactes, que seran presentades el proper dimecres, l’edició del 2019 tanca amb millor assistència i facturació que l’edició passada, malgrat un 20% menys de “temps d’operativitat”, pel temporal i els dies de pluja que han afectat la trobada literària. De moment, Joan Sala, director de l’editorial Comanegra i president sortint de la Setmana, va anunciar que, segons Turisme de Barcelona, hi havien passat unes 500.000. I també 500.000 són els euros que s’havien recaptat en venda de llibres. “No donem xifres absolutes encara perquè el que pugui passar avui diumenge sol ser significatiu.”

L’anunci, però, que sí es va poder fer ahir en ferm a la Setmana del Llibre en Català va ser el nom del substitut de Joan Sala. El va fer la presidenta d’Editors.cat, Montse Ayats, que també va anunciar que el càrrec tindrà un topall de tres anys de mandat. El nom és el de Joan Carles Girbés (Carcaixent, 1974), director editorial d’Ara Llibres i Àmsterdam, que, en les seves primeres declaracions, va optar per celebrar l’èxit de l’etapa que es tanca i apostar, en el futur, per “la creativitat”: “El sostre és cel.” Una bona metàfora perquè el principal problema que té ara la Setmana és créixer per l’ample.

Sala ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que no obligui a enretirar part de les casetes del tram de muralla entre la plaça Nova i les escales d’accés a la catedral, com hauria requerit el consistori. Aquesta retallada d’espai representaria entre un 20 i un 25% de la superfície total. Aquesta setmana, hi havia una trobada entre Sala i el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que a causa de la climatologia no es va poder celebrar. “Però sí que m’he trobat amb l’alcaldessa, Ada Colau, i crec que hi podrem trobar una solució”, va explicar el president sortint de la Setmana que al seu balanç positiu va afegir: “Tenim la Setmana normal, d’un país normal, i que ha de continuar creixent amb aquest model ajustat.”

Al seu torn, Joan Carles Girbés va dir que la Setmana és un esdeveniment “consolidat” i un “model d’èxit”, i va apuntar que la seva ambició és fer-la “créixer”, però no necessàriament en metres quadrats. “Mantenir el que tenim, continuar, i complementar-ho amb la creativitat del sector, a què apel·lo per veure com podem créixer.”

Girbés va destacar els “reptes com a sector” en un “gran aparador” com és la Setmana. “Podem aprofitar per divulgar, per fer-nos notar i fer-nos entendre”, va dir, abans de constatar que la cita literària “es troba en un punt molt dolç per seguir creixent en ambició i repercussió”: “En altres línies que podem encetar.”

Girbés va estar molt en sintonia amb el que ha fet Sala. “La Setmana ha esdevingut un lloc de trobada per al sector”, reforçant les paraules que poc abans havia dit Joan Sala: “Més enllà de les activitats, he vist molta gent que ha vingut a trobar-se amb altra gent del sector.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri