Cinema

Criats, nobles i reis

‘Downton Abbey’ manté els personatges de la sisena temporada de la sèrie en una pel·lícula que gira al voltant d’una visita reial

Televisió i cinema estan connectats per una autopista de doble sentit que està cada vegada més transitada. L’adaptació cinematogràfica de Downton Abbey que avui s’estrena als cinemes és un producte pensat, sobretot, per als milions de fans que té la sèrie britànica arreu del món: ve a ser una mena de setena temporada, condensada en dues hores de metratge, que reprèn els personatges la família Crawley i el seu servei domèstic en el punt que acabava la sisena temporada. Una operació similar a la que està a punt d’estrenar-se de Breaking bad. Més val que s’abstinguin d’anar als cinemes, doncs, els que no han vist totes les temporades, perquè hi ha spoilers importants: sobretot l’absència d’algun personatge clau en les primeres temporades, no explicarem aquí per què.

Pel que fa a la resta, tot se cenyeix al guió, en sentit figurat i literal. Julian Fellowes, guionista de l’esplèndida Gosford Park (antecedent de l’univers de Downton Abbey) i creador de la sèrie produïda entre el 2010 i el 2015, ha escrit el guió del llargmetratge, i tots el actors repeteixen el seu paper: Maggie Smith (Violet Cra·ley), Jim Carter (el majordom Mr. Carson), Hugh Bonneville (el comte Robert Crawley), Elizabeth McGovern (la comtessa), Michelle Dockery (Lady Mary), Laura Carmichael (Lady Edith)...

La pel·lícula gira al voltant d’una presència inesperada al castell Downton Abbey: s’hi allotja la família reial, que està de visita oficial a la comarca. Això generarà una sèrie de tensions entre el servei de la casa reial i el de Downton Abbey, al qual volen apartar de les seves funcions durant la visita. Simon Jones, en el paper de Jordi V; Geraldine James, la reina Maria, i Imelda Staunton, primera dama de la reina, s’afegeixen, doncs, a les cares habituals de la sèrie en un producte luxós, acadèmic i fet amb recursos, concebut com un regal per als fans de la popular sèrie. No apte, però, per a republicans que no tolerin els fastos de les monarquies ni tan sols en la ficció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda