Llibres

Documents gràfics d’Olot des de final del segle XIX

Efadós ha cedit el fons utilitzat per als dos volums de la col·lecció L’Abans dedicats a la ciutat

La documentalista Mireia Montbardó ha documentat les més de 6.000 imatges del segon volum

L’editorial Efadós ha formalitzat la cessió a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, a Olot, del fons fotogràfic del volum número 2 de L’Abans Olot, prevista ja en el conveni de col·laboració que les dues parts van signar el 2017 per a l’edició del llibre L’Abans. Recull gràfic d’Olot (1960-1990), redactat per la periodista Neus Giménez. Aquest fons està integrat per 6.104 imatges digitalitzades d’Olot, datades entre 1960 i 1990, recopilades per l’editorial per dur a terme l’edició del llibre.

El fons s’incorporarà a la col·lecció L’Abans del servei d’imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que ja conservava 2.580 imatges (1888-1965) procedents del primer volum de l’obra del mateix títol, publicat l’any 2008.

Cal destacar la tasca de sensibilització que ha dut a terme la documentalista Mireia Montbardó, col·laboradora de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, en l’obtenció dels drets d’explotació de la majoria d’aquestes fotografies, que en permetran la difusió a través dels mitjans habituals de l’Arxiu. A més, ha documentat totes les fotografies cedides. Montbardó ha afirmat que aquest fons és una oportunitat per aprofundir en una època amb molts canvis de la història contemporània d’Olot. La representant de l’editorial Efadós, Roser Arís, ha destacat la feina documentalista de Montbardó, que ha estat en contacte amb més de 400 persones, la majoria representatives d’entitats de la capital garrotxina, per documentar les quasi 9.000 imatges de què consta tot el fons cedit.

Roser Arís va remarcar el compromís de la seva editorial amb els municipis del país. “La col·lecció L’Abans ja és una gran família”, va destacar, abans de recordar que s’ha estès a 160 barris i municipis de Catalunya i Mallorca. “A Olot, sou volcans d’història que us apassiona la ciutat actual. Aquest és el record que la ciutat quedarà de vosaltres”, va sentenciar.

L’alcalde d’Olot, Pep Berga, va agrair la cessió d’aquest fons fotogràfic i va destacar que passa a ser públic i a engrandir el de l’arxiu, que ja de per si és gran. Berga hi va afegir que aquest tipus de documents permeten adonar-se de l’evolució de la ciutat, els canvis que s’han produït en tots els nivells.

El segon volum de L’Abans té 856 pàgines i el preu és de 169 euros. El primer, exhaurit temporalment, té 824 pàgines i un preu de 135 euros. Els dos volums són de tapa dura i de gran format.

LA XIFRA

8.594
fotografies
conté el fons que l’editorial Efadós ha cedit a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

LA FRASE

Agraeixo la feina de Montbardó i la cessió d’Efadós perquè aquest fons passi ser públic
Pep Berga
Alcalde d’Olot
2
volums
ha dedicat Efadós a Olot –el primer està exhaurit temporalment–, tots dos de tapa dura i gran format


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia