Música

Jazz sense fronteres

Divendres vinent començarà la 31a edició del Jazzèbre, el festival nord-català de jazz i músiques del món, amb una trentena de concerts per a públics molt variats

Avishaï Cohen, Le Cri du Caire amb Erik Truffaz i un homenatge a Piazzolla són alguns al·licients

Des de fa uns quants anys, els responsables del festival nord-català Jazzèbre tenen el bon costum de venir uns dies abans a Girona a presentar la seva programació. Dijous passat es va presentar la 31a edició d’aquest festival de jazz i músiques del món, en un acte que va tenir lloc a la Casa de Cultura. Aquesta vegada no hi va poder venir el seu director artístic, Yann Causse, que va estar representat per Ségolène Alex i Lucie Le Guen, acompanyades per Ana María Cabero, de la revista transfronterera Culturae.

Jazzèbre, presentat com “una aventura humana i musical” de caràcter associatiu i en bona part voluntari, celebrarà la seva 31a edició entre divendres vinent, 27 de setembre, i el diumenge 20 d’octubre. El festival ha organitzat una trentena de concerts i activitats per a públics molt variats, tant a Perpinyà com en altres localitats del Rosselló i el Conflent. De fet el concert inaugural tindrà lloc el divendres 27 a Eus, un petit poble situat davant del Canigó, on es presentarà el projecte The House of Jazz, nascut durant unes residències artístiques a Perpinyà, amb el quartet de Jean-Luc Lehr i Magic Malik. La vocació popular del festival queda reflectida sobretot en els tres diumenges que s’han programat jornades de pícnic, generalment complementades a caminades o pedalades prèvies, fins a arribar al lloc on es dina –cadascú es porta el menjar i el festival s’encarrega del vi i el cafè– i es gaudeix de la música en directe, generalment es espais singulars que no sempre estan oberts al públic. El diumenge 29 de setembre el pícnic tindrà lloc al priorat de Marcèvol (Arboçols / Arboussols), amb la Fanfàrria del Festival; el diumenge 6 d’octubre al santuari de la Mare de Déu, a Sureda (Sorède), amb Les Ânes de Palinkov i la seva explosiva fusió de música balcànica, jazz i rock, i el diumenge 13 d’octubre al jardí del Comte d’Illa (Ille-sur-Têt), on tornarà a actuar la Fanfàrria del Festival i també la cantant catalana Jur Domingo amb el seu grup.

Dins la programació de Jazzèbre destaquen sobretot els concerts a la Casa Musicale, el Palau de Congressos i el Teatre de l’Arxipel de Perpinyà. A la Casa Musicale tindran lloc tres nits seguides, del 10 al 12 d’octubre, les dues primeres amb propostes de jazz contemporani –per exemple, dos interessants músics suïssos, el bateria Julian Sartorius i la cantant Lucia Cadotsch–, mentre que els concerts del dia 12 tindran més regust llatí, amb el pianista i cantant cubà Newel Tahiel i el quartet del contrabaixista Felipe Cabrera.

Per al divendres 18 d’octubre s’han previst al Palau de Congressos les actuacions de Le Cri du Caire, amb el trompetista i cantant egipci Abdullah Miniawy, amb el gran Erik Truffaz com a convidat, i l’Orchestre National de Jazz, una formació de 18 músics, dirigida per Fred Maurin, que estrenarà a Perpinyà l’obra Rituels. Per l’Arxipel passaran el trio del contrabaixista israelià Avishaï Cohen, el 9 d’octubre, i el quintet de l’acordionista Daniel Mille, que homenatjarà Piazzolla el 20 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.