Música

Els Alícia ja són aquí

La primera edició dels guardons de l’Acadèmia Catalana de la Música van distingir ahir a Vic Rosalía, Jordi Savall i Benet Casablancas i Rafael Argullol

El 31è Mercat de Música Viva va tancar-se amb la visita de 750 professionals, 70 més que el 2018

El 31è Mercat de Música Viva de Vic va cloure’s ahir amb actuacions com les de The Crab Apples i El Petit de Cal Eril i l’entrega, al Teatre Atlàntida, dels primers Premis Alícia, una iniciativa llargament desitjada per l’Acadèmia Catalana de la Música, que és qui els ha impulsat. Els guardons van recaure en Rosalía (Premi a la producció discogràfica per El mal querer i Premi Internacionalització), Benet Casablancas i Rafael Argullol (que van endur-se el premi Alícia a l’autoria per l’òpera L’enigma di Lea), el Quartet Casals (Premi Interpretació), la Balkan Paradise Orchestra (Premi Talent Emergent), el Taller de Músics (premi Projecte Educatiu), el Centre de Música i Escena del Raval Xamfrà (premi Projecte Social) i Je suis narcissiste, una producció d’Òpera de Butxaca i Nova Creació, Teatre Lliure, Teatro Español i Teatro Real, amb música de Raquel García Tomás, reconeguda ahir a Vic amb el Premi Interdisciplina. El Grup Enderrock, també, va endur-se el premi Periodisme Musical i Jordi Savall va ser honorat amb el premi Directe per les Rutes de l’esclavatge així com amb el premi Trajectòria, mitjançant el qual l’Acadèmia de la Música va reconèixer-lo com “un dels especialistes en música antiga més reconeguts del món i pioner en la recuperació dels sons del Renaixement i del Barroc”. A la gala dels premis va assistir-hi el President Quim Torra i van actuar-hi músics com El Petit de Cal Eril, el cor femení Voxalba i Orpheus XXI, l’Orquestra de refugiats de la fundació de Savall.

Una estona abans, la direcció del Mercat de Música Viva feia balanç de la 31a edició, en què la presència de professionals acreditats ha ascendit dels 680 als 750. “L’augment de professionals ens diu que hi ha interès per venir al Mercat”, assenyalava, ahir, en declaracions recollides per ACN, el director artístic del Mercat, Marc Lloret. Del total, el 69% han estat catalans, el 16% de l’Estat i el 15% internacional (9% en l’edició passada). La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, va destacar per la seva part que “l’objectiu és que es generi negoci, que es facin contractes, i que els emergents vulguin venir perquè saben que és un lloc on fer negoci”.

De la 31a edició del Mercat perdurarà el record de l’homenatge de Juliane Heinemann al filòsof Walter Benjamin, els dos concerts de Nico Roig davant d’un públic amb auriculars i l’estrena dels nous discos de Ferran Palau, Mazoni o Refree amb la portuguesa Lina, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona