Art

Els colors de l’òpera

Alfons Borrell ha il·lustrat amb 41 obres el llibre de la temporada del Liceu

El pintor prepara una mostra per al Museu de Montserrat que coincidirà amb els seus 90 anys

Alfons Borrell (Barcelona, 1931) necessita silenci absolut per pintar. Alguna vegada que havia posat música al seu estudi, havia acabat angoixat i amb ganes de plorar. “M’emociono molt fàcilment. Soc un ploraner.” Això no treu, però, que connecti amb la música. “La meva obra és més a prop de la música i, sobretot, de la poesia que de moltes altres històries”, precisa.

D’aquí que quan els Amics del Liceu li van encarregar que il·lustrés el llibre Temporada d’òpera 2019-2020 va assumir el repte com una continuació natural del treball que fa, sense necessitat de forçar res. I, és clar, amb la il·lusió que li va fer que el seu nom s’incorporés a la llarga llista de creadors que, des del 1991, han estat requerits per crear estímuls visuals per als cicles operístics del Liceu. Eduardo Arroyo, Albert Ràfols-Casamada, Josep Guinovart, Luis Gordillo, Carmen Calvo, Jordi Bernadó, Gino Rubert... Ell és el 28è escollit.

Borrell, una de les veus més singulars de l’art català d’adscripció abstracte, va lliurar a l’associació 41 originals (inclosa la portada) que en el llibre s’han repartit en deu òperes (quatre il·lustracions per peça musical). El conjunt s’exposa fins al 4 de novembre al balcó del Foyer del teatre de la Rambla. La galeria Joan Prats ha cedit tres pintures del seu fons per acabar de brodar la mostra.

Fidel al seu llenguatge, doncs, Borrell dona la seva particular visió del món de l’òpera a través del color. Un color que manlleva de la natura i, com li agrada dir, no queda empresonat en el marc del quadre, sinó que “fuig pel darrera, pels costats i per dalt i per baix”. El vincle entre òpera i color l’ha decidit Amics del Liceu: del blau d’Aida al vermell de Cavalleria rusticana, passant pel rosa de Carmen, un color excepcional que l’artista utilitza per invocar íntimament la seva estimada dona, Rosa.

Després de la gran exposició que li va organitzar la Fundació Miró el 2015, Borrell continua treballant. “Soc molt lent, però vaig fent. No puc preveure mai les obres. Comencen d’una manera i es van transformant. L’obra em demana què he d’anar fent.”

Ara, està preparant una exposició per al Museu de Montserrat que s’obrirà el 2021 i coincidirà amb el seu 90è aniversari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona